Отидете към основна версия

10 439 10

Внимавайте с лютото! Опасно е...

  • лютиво-
  • люто-
  • люта чушка-
  • капсаицин-
  • чили

Прекаляването с лютива храна е свързано с 56% загуба на памет за 15 години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората, които ядат повече от 50 гр люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на катарски и австралийски учени.

Прекаляването с лютото е свързано и с 56-процентна загуба на памет за 15 години.

Учените от университета на Катар и университета на Южна Австралия не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито - капсаицин, помага за съсредоточаване.

Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочиха, че той е "нервотоксичен". Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.

В изследването са участвали 4582 души на възраст над 55 години, обхванати от китайска здравна програма от 1991 г. до 2006 г. 3302 от тях са участвали в оценка на когнитивните функции.

Предпочитанията си към лютото - пресни и сушени люти чушки, но не и черен пипер, те са уточнявали с отговори във въпросници.

Резултатите разкриха, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.
Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Гасете лютото в устата с...

    Когато ни залюти в устата след някое особено пиперливо ястие, по-добре да забравим за чашата вода - пожарът най-добре се гаси с мляко или кола, пише в ...
    01.07.2019
    11 051
    17
  • Яжте люти чушки! Полезни са за...

    За всеобщо съжаление няма таен еликсир, който да гарантира дълъг живот. Според редица специалисти обаче храненето играе съществена роля за дълголетие ...
    17.04.2019
    40 055
    26