Новини

Внимавайте с лютото! Опасно е...

Прекаляването с лютива храна е свързано с 56% загуба на памет за 15 години

Публикувана: 24 Юли, 2019 11:10
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2172
Внимавайте с лютото! Опасно е...
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Хората, които ядат повече от 50 гр люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на катарски и австралийски учени.

Прекаляването с лютото е свързано и с 56-процентна загуба на памет за 15 години.

Учените от университета на Катар и университета на Южна Австралия не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито - капсаицин, помага за съсредоточаване.

Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочиха, че той е "нервотоксичен". Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.

В изследването са участвали 4582 души на възраст над 55 години, обхванати от китайска здравна програма от 1991 г. до 2006 г. 3302 от тях са участвали в оценка на когнитивните функции.

Предпочитанията си към лютото - пресни и сушени люти чушки, но не и черен пипер, те са уточнявали с отговори във въпросници.

Резултатите разкриха, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.
Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ердоганя
1 Отговор
Мачкай, Кобра

Оценка:
-2 +1

българин
2 Отговор
Т.е. трябва да избера да умра млад и умен от инфаркт, или да живея като тъпанар до дълбоки старини.

Оценка:
-2 +23

3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
Антисоциалист
6 Отговор
Господа, прекаляването с каквато и да е храна и люти подправки е вредно. Но ... ползата от "лютото" е безспорна. Тя е потвърдена не само с научни изследвания, а с народните традиици на хранене. Нелепо е да се твърди, че познавателните функции на човека отслабват от лютото. В Китай и образованието, и науката, и производството са в подем, а лютивите подправки са естествени за храната и високо ценени и от китайците, и от чужденците. В Китай сега глупакът е рядкост, а подправките са често лютиви. Кабинетните лъжеизследователи лъжат както винаги! Напомням думите на лорд Чърчил: "... черната светлина на лъженауката!"

Оценка:
-0 +10

7
Този коментар е премахнат от модератор
****
8 Отговор
То на катарските учени им пречат чалмите,а не лютото,от чалмите им се спарва мозъка,от там им е проблема.

Оценка:
-0 +3

9
Този коментар е премахнат от модератор
ЕКСПЕРТА
10 Отговор
ЛЮТОТО Е ОПАСНО ЗАЩОТО У БГ. СЕ ВКАРВАТ ЛЮТИ СОСОВЕ НАПРАВЕНИ ОТ НАЙ-ЕФТИНИТЕ НО И НАЙ-ЛЮТИ ЧУШКИ,КОИТО СА ЗАБРАНЕНИ В БОГАТИТЕ Д-ВИ,И МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ НЕ СЪС ПАМЕТТА, А СЪС СТОМАХА, ЧЕРВАТА,И ПОЯВА НА ХЕМОРУИДИ.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Филип Попов
Депутатът от БСП Филип Попов обобщава управлението на ГЕРБ
Гейт до гейт, тефтерче до тефтерче при това управление"

Още бисери