Last news in Fakti

24 Юли, 2019 11:10 10 387 10

Внимавайте с лютото! Опасно е...

  • лютиво-
  • люто-
  • люта чушка-
  • капсаицин-
  • чили

Прекаляването с лютива храна е свързано с 56% загуба на памет за 15 години

Внимавайте с лютото! Опасно е... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората, които ядат повече от 50 гр люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на катарски и австралийски учени.

Прекаляването с лютото е свързано и с 56-процентна загуба на памет за 15 години.

Учените от университета на Катар и университета на Южна Австралия не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито - капсаицин, помага за съсредоточаване.

Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочиха, че той е "нервотоксичен". Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.

В изследването са участвали 4582 души на възраст над 55 години, обхванати от китайска здравна програма от 1991 г. до 2006 г. 3302 от тях са участвали в оценка на когнитивните функции.

Предпочитанията си към лютото - пресни и сушени люти чушки, но не и черен пипер, те са уточнявали с отговори във въпросници.

Резултатите разкриха, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.
Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоганя

    1 2 Отговор
    Мачкай, Кобра
  • 2 българин

    25 2 Отговор
    Т.е. трябва да избера да умра млад и умен от инфаркт, или да живея като тъпанар до дълбоки старини.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Антисоциалист

    11 0 Отговор
    Господа, прекаляването с каквато и да е храна и люти подправки е вредно. Но ... ползата от "лютото" е безспорна. Тя е потвърдена не само с научни изследвания, а с народните традиици на хранене. Нелепо е да се твърди, че познавателните функции на човека отслабват от лютото. В Китай и образованието, и науката, и производството са в подем, а лютивите подправки са естествени за храната и високо ценени и от китайците, и от чужденците. В Китай сега глупакът е рядкост, а подправките са често лютиви. Кабинетните лъжеизследователи лъжат както винаги! Напомням думите на лорд Чърчил: "... черната светлина на лъженауката!"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ****

    3 0 Отговор
    То на катарските учени им пречат чалмите,а не лютото,от чалмите им се спарва мозъка,от там им е проблема.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕКСПЕРТА

    1 1 Отговор
    ЛЮТОТО Е ОПАСНО ЗАЩОТО У БГ. СЕ ВКАРВАТ ЛЮТИ СОСОВЕ НАПРАВЕНИ ОТ НАЙ-ЕФТИНИТЕ НО И НАЙ-ЛЮТИ ЧУШКИ,КОИТО СА ЗАБРАНЕНИ В БОГАТИТЕ Д-ВИ,И МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ НЕ СЪС ПАМЕТТА, А СЪС СТОМАХА, ЧЕРВАТА,И ПОЯВА НА ХЕМОРУИДИ.