ФАКТИ.БГ

Внимавайте с лютото! Опасно е...

Прекаляването с лютива храна е свързано с 56% загуба на памет за 15 години

Публикувана: 24 Юли, 2019 11:10
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3303
Внимавайте с лютото! Опасно е...
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Хората, които ядат повече от 50 гр люти чушки дневно, се оплакват два пъти по-често от лоша памет, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на катарски и австралийски учени.

Прекаляването с лютото е свързано и с 56-процентна загуба на памет за 15 години.

Учените от университета на Катар и университета на Южна Австралия не могат да обяснят връзката, защото предишни изследвания показаха, че активната съставка в чилито - капсаицин, помага за съсредоточаване.

Изследвания за ефекта на капсаицина върху животни обаче насочиха, че той е "нервотоксичен". Високите дози капсаицин деактивират нерви, които предизвикват болка. Затова е възможно той да се отразява на жизнеспособността на нервите.

В изследването са участвали 4582 души на възраст над 55 години, обхванати от китайска здравна програма от 1991 г. до 2006 г. 3302 от тях са участвали в оценка на когнитивните функции.

Предпочитанията си към лютото - пресни и сушени люти чушки, но не и черен пипер, те са уточнявали с отговори във въпросници.

Резултатите разкриха, че колкото повече люто яде човек, толкова по-слаби са когнитивните му функции.
Според предишни изследвания капсаицинът засилва метаболизма, помага за отслабване и за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ердоганя
1 Отговор
Мачкай, Кобра

Оценка:
-2 +1

българин
2 Отговор
Т.е. трябва да избера да умра млад и умен от инфаркт, или да живея като тъпанар до дълбоки старини.

Оценка:
-2 +24

3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
5
Този коментар е премахнат от модератор
Антисоциалист
6 Отговор
Господа, прекаляването с каквато и да е храна и люти подправки е вредно. Но ... ползата от "лютото" е безспорна. Тя е потвърдена не само с научни изследвания, а с народните традиици на хранене. Нелепо е да се твърди, че познавателните функции на човека отслабват от лютото. В Китай и образованието, и науката, и производството са в подем, а лютивите подправки са естествени за храната и високо ценени и от китайците, и от чужденците. В Китай сега глупакът е рядкост, а подправките са често лютиви. Кабинетните лъжеизследователи лъжат както винаги! Напомням думите на лорд Чърчил: "... черната светлина на лъженауката!"

Оценка:
-0 +11

7
Този коментар е премахнат от модератор
****
8 Отговор
То на катарските учени им пречат чалмите,а не лютото,от чалмите им се спарва мозъка,от там им е проблема.

Оценка:
-0 +3

9
Този коментар е премахнат от модератор
ЕКСПЕРТА
10 Отговор
ЛЮТОТО Е ОПАСНО ЗАЩОТО У БГ. СЕ ВКАРВАТ ЛЮТИ СОСОВЕ НАПРАВЕНИ ОТ НАЙ-ЕФТИНИТЕ НО И НАЙ-ЛЮТИ ЧУШКИ,КОИТО СА ЗАБРАНЕНИ В БОГАТИТЕ Д-ВИ,И МОЖЕ ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ НЕ СЪС ПАМЕТТА, А СЪС СТОМАХА, ЧЕРВАТА,И ПОЯВА НА ХЕМОРУИДИ.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Кристиано Роналдо
Звездата на Реал Мадрид отговаря на нападка от страна на играча на Атлетико Мадрид - Коке
Може да съм гей, но съм фрашкан с пари!"

Още бисери
ТОП 5