Отидете към основна версия

3 295 8

Яжте повече риба! Полезно е за...

  • риба-
  • рибни ястия-
  • рак-
  • черва

Три рибни ястия седмично намаляват риска от рак на червата

Снимка: Shutterstock

Консумацията на три рибни ястия всяка седмица снижава риска ни от рак на червата, установи проучване на специалисти от Оксфордския университет, цитирано от в."Метро".

Екипът на Лиса Уайлд изследва хранителния режим на 476 160 души, които отговорили на специално разработени въпросници. В тях специално се наблягало на редовната консумация на рибни продукти.

Анкетираните, които попадали в тази категория, показали намален риск от рак на червата с 12 процента.

За да държим настрана това заболяване, е препоръчително да консумираме около 380 грама риба седмично. Най-полезни в случая са тлъстите риби като сьомгата и сардините. Хора, консумиращи седмично по 123 грама от тях, са с 10 на сто по-нисък риск от рак на червата.

Типичната рибна порция е от около 100 грама, така че прибавянето дори на едно ястие от тлъсти риби седмично може да бъде благотворно за нашето здраве. Тези морски продукти са богати на мастни аминокиселини, които предпазват организма ни от възпаления.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Внимавайте с мазното! Увеличава риска от...

    Учени от университета в Бристол, Англия, заключиха, че наднорменото тегло и затлъстяването увеличават най-малко 2 пъти риска от рак, съобщи сайтът Med ...
    17.08.2019
    3 959
    16
  • Опасни отрови в рибното меню

    Климатичните промени и прекомерният риболов повишават нивата на токсичния живак в треската и рибата тон. Това може да доведе до неврологични смущения ...
    08.08.2019
    3 944
    11
  • Тревожни данни за рибните запаси

    Състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Една трета от тях са ...
    09.07.2019
    2 792
    62
  • Пийте мляко! Помага срещу...

    Учени от университета в Гранада и университета Комплутенсе в Мадрид установиха, че консумацията на мляко и млечни продукти допринася да се предотвратя ...
    09.07.2019
    3 627
    4
  • Намалете спешно червеното месо, защото...

    Отказът от порция червено или преработено месо дневно и замяната ѝ с пилешко или риба, намалява риска от ранна смърт в следващите 8 години със 17 проц ...
    13.06.2019
    6 996
    19
Новини по държави: