Отидете към основна версия

2 028 11

САЩ и Южна Корея ще стресират Ким

  • тонмен 19-2-
  • учение-
  • бойни маневри-
  • сащ-
  • южна корея

Общите военни учения на Вашингтон и Сеул ще се състоят по план

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Общото военно учение "Тонмен 19-2" на Южна Корея и САЩ ще се състои според предвидения график въпреки извършените тези дни ракетни изстрелвания от Северна Корея и въпреки от направените от нея предупреждения. Новината съобщи агенция Йонхап, като се позова на източник в администрацията на южнокорейския президент.

Държавните медии в Северна Корея заявиха по-рано, че изстреляните вчера две балистични ракети с малък обсег са "категорично предупреждение" срещу Южна Корея, и призоваха Сеул да отмени учението и да се откаже от покупката на "нападателни оръжия". Ако учението се състои, това може да се отрази на договореното вече подновяване на ядрените преговори на работно равнище между Северна Корея и САЩ, заяви по-рано севернокорейското външно министерство.

Президентската канцелария в Сеул добави, че няма да има официално изявление по повод на казаното в пхенянските медии, защото тя отговаря само на официални позиции на дадена страна. Запитан за възможността да се преразгледа военното учение на двете съюзнически страни, служител от президентството, пожелал анонимност, каза, че "както е известно, нищо не се е променило".

Според ТАСС командно-щабното учение "Тонмен 19-2" е съкратен вариант на маневрите "Ълчи фрийдъм гардиън", планирани за август т.г. Целта му е да се провери военновременната координация на действията между военните на САЩ и Южна Корея.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: