Отидете към основна версия

33 817 46

Турция взе решение за отделяне на САЩ

  • турция-
  • сирия-
  • сащ

Страната иска да ограничи американската помощ за кюрдите

Снимка: БГНЕС/EPA

Турция взе тактическо решение за спирането на американската подкрепа към кюрдите. Това заяви лидерът на партия „Ватан“ Догу Перинчек, цитиран от Спутник.

Той визира решението за организиране на зона за сигурност по граничните райони със Сирия. Предложението стана факт след споразумение между САЩ и Турция.

„Турция предприема тактически стъпки, за да раздели САЩ и кюрдските сили в Сирия. Американците загубиха Сирия и сега им е много по-трудно да подкрепят кюрдите. Създаването на зона за сигурност ни дава стратегическо предимство. Така САЩ ще се отдръпнат от ПКК и други групи“, заяви Перинчек.

Според него за Турция ще е по-добре да си сътрудничи с Русия, Иран и Сирия. Той предложи план, който предвижда предаване на всички подкрепяни от Турция групи, в замяна на амнистия от сирийското правителство.

Турция иска да създаде условия за връщане на сирийските бежанци и прекратяване на присъствието на САЩ в страната.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 54 гласа.

Свързани новини

  • Сирийската армия спира огъня

    Сирийската правителствена армия ще прекрати едностранно огъня в зоната за деескалация в северозападната сирийска провинция Идлиб от утре в 6,00 ч. мес ...
    30.08.2019
    4 029
    15
  • Кога Турция ще се изтегли от Сирия

    Турските сили ще напуснат Сирия, ако бъде намерено политическо решение на конфликта в страната. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, ...
    30.08.2019
    3 444
    15
Новини по държави: