Отидете към основна версия

16 193 27

Няма Брекзит, няма и избори! Джонсън в истерия (СНИМКИ)

  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес-
  • борис джонсън-
  • джереми корбин

Камарата на общините отхвърли искането на премиера за предсрочни избори

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Долната камара на британския парламент отхвърли искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори, предадоха световните агенции.

Предложението на Джонсън бе отхвърлено от Камарата на общините с 298 гласа "за" и 56 "против". Депутатите от основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, се въздържаха при гласуването.

За да бъде прието предложението, бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, т. е. от поне 434 депутати.

Изходът от гласуването е очакван, тъй като опозицията вече се обяви против предложението на премиера.

По-рано Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Брекзит с три месеца до 31 януари догодина. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври.

Отхвърлянето на това предложение бе трети унищожителен удар за Джонсън през последните 24 часа. Британският премиер започна да губи контрол над нервите си. Джонсън се присмя на лидера на Лейбъристката партия, Джереми Корбин, след като парламентът отхвърли искането му за предсрочни избори.

"За първи път в историята опозицията гласува, за да покаже доверие в правителството на Нейно Величество", каза Джонсън в кратко изявление. "Мога само да размишлявам какви са причините, които стоят зад колебанието на Корбин, но очевидният извод е, че той не мисли, че ще спечели", допълни премиерът.

Лейбъристкият лидер заяви, че искането на премиера съдържа "отровата на Брекзит без сделка". "Нека законът за отлагане на Брекзит до края на януари бъде приет и получи одобрението на кралицата, и тогава ще подкрепим произвеждането на избори", допълни Корбин.

За да влезе законът в сила, той трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете - нещо, което може да стане в понеделник.

Според високопоставен депутат лейбърист, цитиран от Би Би Си, Корбин е казал, че няма да позволи предсрочни избори преди 31 октомври - датата, на която Джонсън иска Великобритания да излезе от Европейския съюз, със или без сделка.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: