Отидете към основна версия

1 353 17

Четвърта среща на председателите на парламентите на Евразия

  • казахстан-
  • нур султан-
  • председател-
  • парламент-
  • среща

Казахстан за пръв път е домакин на форума

Снимка: Shutterstock

На 23 септември 2019 г. в столицата на Казахстан Нур-Султан започва четвъртата среща на председателите на парламентите на евразийските страни. За първи път Казахстан е домакин на този междупарламентарен форум. Темата е „Голяма Евразия: Диалог. Доверие. Партньорство“. Той ще се проведе на 23 и 24 септември 2019 г. По време на форума участниците ще обсъдят и разработят обща визия и начини за осигуряване на стабилно развитие на цялото евразийско пространство.

Участниците в срещата се увеличават всяка година: от 2016 г. броят на участващите страни се е утроил. Тази година в събитието участват парламентаристи от 59 европейски, азиатски, арабски държави и страни от ОНД, както и 13 международни организации, включително представители от Европейския парламент и Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Както отбеляза председателят на Мажилиса (долната камара) на Парламента на Република Казахстан Нурлан Нигматулин, основната цел на международното събитие е да се установи пряк многостранен диалог между ръководителите на законодателните органи на европейските и азиатските държави, както и лидерите на международни и междупарламентарни организации, за по-нататъшно задълбочаване и разширяване на взаимодействието и сътрудничеството в Евразия.

Резултатът от международния форум трябва да бъде приемането на съвместно изявление на участниците, което ще отразява вижданията на парламентаристите за по-нататъшното развитие на Евразийския континент по пътя към общо бъдеще.

Съорганизатори на междупарламентарния форум са Мажилисът на Парламента на Република Казахстан, Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация и Националното събрание на Република Корея.

През 2016 г. домакинът на форума беше Руската федерация, през 2017 г. - Република Корея, а през 2018 г. – Турция.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини