Отидете към основна версия

4 129 7

Дипломатически скандал между Турция и САЩ

  • турция-
  • сащ-
  • скандал-
  • посолство-
  • ергюн бабахан-
  • гюлен

Анкара иска обяснение от американската дипломация

Снимка: Shutterstock

Турското министерство на външните работи привика временно управляващия американската дипломатическа мисия в страната. Причината е, че официалният акаунт на посолството е харесал пост в социалната мрежа Туитър на опозиционен журналист, живеещ в чужбина. Според турските власти Ергюн Бабахан има връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен.

Ергюн Бабахан е написал в профила си, че "Турският народ трябва да се приготви за политически период без (лидера на Партията на националистическото действие Девлет) Бахчели". 71-годишният Бахчели е ключов партньор на управляващата Партия на националистическото действие и миналата седмица постъпи за кратко в болница, след което беше изписан, предаде БНР.

Говорителят на турското външно ведомство Хами Аксой посочи, че е поискано "ясно и конкретно изясняване" на случая. Президентският директор по комуникациите Фахреттин Алтун определи "харесването" в петък като "фройдистка грешка" и беше категоричен, че не е работа на американското посолство да се намесва в турската вътрешна политика.

Малко след случая на официалната страница на американското посолство в Анкара в "Туитър" беше публикувано извинение, в което се посочва, че "лайкването" е било по грешка. От посолството изразяват съжаление за нея и се извиняват за всякакво объркване по повода. По-рано днес американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Турция заради сондажите в кипърската зона на Егейско море. От Атина, където е на посещение, Помпео заяви, че Вашингтон засилва военното си присъствие на гръцка територия.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: