Отидете към основна версия

1 580 7

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ)

  • берлинска стена-
  • ангела меркел-
  • мемориал-
  • честване

„Днешният ден ни призовава да правим всичко необходимо да защитим свободата и демокрацията”, каза Ангела Меркел

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Ангела Меркел определи днешния ден, в който преди 30 години падна Берлинската стена. Това тя каза по време на паметна церемония на мемориала на ул. „Бернаущрасе”, където е запазена част от стената.

„9 ноември е съдбоносен ден за германската история. На днешния ден също така си спомняме за жертвите на погрома през 1938 г., спомняме си за престъпленията срещу евреите в Германия, извършени в нощта между 9 и 10 ноември. 9 ноември е контрастен ден. Той носи както образа на ужаса, така е и символ на щастливи моменти от нашата история. Учи ни решително да се противопоставим на ненавистта, расизма и антисемитизма”, каза германският канцлер.

„Днешният ден ни призовава да правим всичко необходимо да защитим свободата и демокрацията, човешкото достойнство и държавността”, допълни Меркел. Според нея падането на Берлинската стена е допринесла за събитията в Източна Европа.

Мемориалът на ул. „Бернаущрасе” се смята за един от символите на разделена Германия. След началото на строителството на стената през 1961 г. жилищата са се оказали от източната страна на стената, а прилежащия тротоар – от западната.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: