9 Ноември, 2019 15:53 1 567 7

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ)

  • берлинска стена-
  • ангела меркел-
  • мемориал-
  • честване

„Днешният ден ни призовава да правим всичко необходимо да защитим свободата и демокрацията”, каза Ангела Меркел

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ) - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Ангела Меркел определи днешния ден, в който преди 30 години падна Берлинската стена. Това тя каза по време на паметна церемония на мемориала на ул. „Бернаущрасе”, където е запазена част от стената.

„9 ноември е съдбоносен ден за германската история. На днешния ден също така си спомняме за жертвите на погрома през 1938 г., спомняме си за престъпленията срещу евреите в Германия, извършени в нощта между 9 и 10 ноември. 9 ноември е контрастен ден. Той носи както образа на ужаса, така е и символ на щастливи моменти от нашата история. Учи ни решително да се противопоставим на ненавистта, расизма и антисемитизма”, каза германският канцлер.

„Днешният ден ни призовава да правим всичко необходимо да защитим свободата и демокрацията, човешкото достойнство и държавността”, допълни Меркел. Според нея падането на Берлинската стена е допринесла за събитията в Източна Европа.

Мемориалът на ул. „Бернаущрасе” се смята за един от символите на разделена Германия. След началото на строителството на стената през 1961 г. жилищата са се оказали от източната страна на стената, а прилежащия тротоар – от западната.

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ)

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ)

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ)

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ)

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ)

Съдбоносен ден за германската история (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    11 0 Отговор
    Аман от постановки
  • 2 ЦК на Българската комунистическа партия™

    6 1 Отговор
    Попитайте германците дали бившите източни съседи са се интегрирали в тяхната обща държава. В ръководящите длъжности само Меркел е изживяла детството си в ГДР. Това е фалшива пропаганда че държавата е била пълна само от сиви хора, агенти на ЩАЗИ и трабанти. Просто на хората им е било мързел да пресичат граница само за да стигнат до столицата си, затова са я махнали тази стена.
  • 3 Погнусен.

    3 2 Отговор
    Много я мразя тая дърта яловица Меркел страшно много прилича на Грета Тунбата другия гад който като видя и ми се повръща.
  • 4 Хрониките на Евразия

    1 0 Отговор
    На 9 ноември в Германия:
    През 1918 - падане на монархията
    През 1923 - "Биреният путч" на Хитлер
    През 1938 - "Кристалната нощ н" еврейските погроми
    През 1989 - събарянето на Берлинската стена .
    4 знакови събития на ХХ век са ставали в Германия на един ден .
  • 5 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ДА -ЦИОНИСТИТЕ КУПИХА / ЧРЕЗ СЪПРУГИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ/ ДВАТА БОКЛУКА : ГОРБАЧОВ И ЕЛЦИН , НО ТОВА НЕ ПОВЛИЯ -РУСНАЦИТЕ/ ПО БРАТСКИ/ ДА СЕ ИЗТЕГЛЯТ ОТ ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ !!! НО САЩ ВСЕ ОЩЕ ПОЛЗВА "ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ " !!!!!!!!!!!!!
  • 6 Хрониките на Евразия

    0 1 Отговор
    Какво значи - " Затвор на народите " ?
    Това са "сталинските ливади " от метални шипове .
    Слагали ги на траверсите в Берлинското метро , съединяващо Западен и Източен Берлин , за да не може , работниците и селяните , инжинерите , лекарите , учителите и творческата интелигенция, да се разбягат от построеният от СССР концлагер ..

    Коментиран от #7

  • 7 факт

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хрониките на Евразия":

    тия не трябваше да съществуват!
Новини по държави: