Отидете към основна версия

5 118 93

Македонският език е официален и признат

  • северна македония-
  • никола димитров-
  • бан

Никола Димитров коментира позицията на БАН

Снимка: БГНЕС/EPA

В Европа има безспорно право за самоопределение. Това заяви македонският министър на външните работи Никола Димитров, цитиран от Нова Македония.

Коментарът идва след последното изявление на БАН, относно преговорите в комисията за историческо наследство. Българската академия на науките настоява, че македонският е диалект на българския език.

„За да има приятелство между две държави, трябва да има взаимно зачитане. Македонският е един от южнославянските езици. Той е официализиран през 1945 г. въз основа на централните говорни форми в тогавашна Македония. Това беше един трите официални езика в Югославия, като има свои исторически основи и е признат от много лингвисти.

Историческият процес, който започнахме с България може да доведе до истинско приятелство, но за това се нуждаем от мъдрост и деликатност, защото това е лесно за чупене и трудно за изграждане“, заяви Димитров в социалните мрежи.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев вече заяви, че властите в страната ще реагират, тъй като въпросът е част от Договорът за добросъседство и приятелство между двете държави.

В своето изявление Димитров призова за взаимно приемане. Според него България трябва да търси приятелство и да признае езика на македонците.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: