Отидете към основна версия

1 128 2

Светът обеща още $ 16 млрд за Афганистан

  • афганистан-
  • хамид карзай-
  • нато

Международната общност обеща да даде 16 милиарда долара за цивилните нужди на Афганистан в рамките на четири години. Това стана на донорска конференция в Токио с представители на над 70 държави. От 2014 година Афганистан сам трябва да поеме грижата за сигурността си, след като силите на НАТО се изтеглят, което поражда опасения, че може да се стигне до нова криза.

Парите ще бъдат отпуснати срещу реформи за борба с корупцията. Най-големите донори са САЩ, Германия и Великобритания, предаде Би Би Си.

Афганистанската икономика разчита много на международните програми за развитие и военна помощ. Чуждата помощ представлява 95% от БВП на страната, сочат данни на Световната банка.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай призова международната общност да продължи да помага на Кабул, за да може да бъде запазен напредъкът на иначе крехката икономика. Той обеща да пребори корупцията с твърди мерки. „Ще трябват много години упорита работа, както и подкрепа от международните партньори, преди Афганистан да стигне просперитет”, заяви той.

„Провалът на инвестиции в управлението, правосъдието, човешките права, заетостта и социалното развитие може да обезсилят жертвите, които са направени през последните 10 години”, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки – Мун.

Отделно от това, средствата за охрана и военни нужди, които НАТО ще предостави на страната от 2015 година, ще възлязат на 4.1 млрд. долара на година, като се предвижда Афганистан да участва със собствена вноска във фонда за обезпечение на сигурността си.

НАТО ще остане в Афганистан, но няма да участва в бойни мисии. Бъдещата роля на Алианса ще е да помага на афганистанските сили за сигурност с обучения и съвети, което значи коренна промяна на сегашната мисия ISAF.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини