Last news in Fakti

26 Май, 2012 11:51 1 028 0

Афганистан ратифицира стратегическо споразумение със САЩ

  • афганистан-
  • сащ-
  • споразумение
Афганистан ратифицира стратегическо споразумение със САЩ - 1
Афганистански войници - Снимка: ЕПА / БГНЕС

Парламентът на Афганистан ратифицира днес с голямо мнозинство стратегическия пакт, свързващ САЩ и Афганистан след 2014 г., след като коалиционните войски напуснат страната, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

С мнозинство гласувахме в подкрепа на стратегическия пакт, заяви депутатът Шукриа Есахил, изтъквайки, че едва петима негови колеги са гласували против при 190 участващи в заседанието от общо 249 депутати.

На 2 май президентът Обама подписа заедно с афганистанския си колега Хамид Карзай стратегическо споразумение между двете страни за срок от 10 г. след изтеглянето на войските на НАТО в края на 2014 г. от Афганистан.

Споразумението не предвижда създаването на постоянни военни бази в Афганистан, но задължава страната да даде достъп и улеснения за американските сили и след 2014 г. Предвидена е възможност американските части да останат и след тази дата, за да обучават афганистанската армия и да преследват остатъците от "Ал Кайда".

САЩ ще определят Афганистан като "важен съюзник нечленуващ в НАТО" – такъв привилегирован статут имат страни като Япония, Йордания и Египет. Партньорството обаче не включва ангажимент от страна на САЩ по отношение на броя на военнослужещите и на равнището на финансиране в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА