Last news in Fakti

21 Август, 2012 11:55 1 829 0

Ракета уцели самолет на висш военен от САЩ

  • мартин демпси-
  • сащ-
  • афганистан-
  • талибани
Ракета уцели самолет на висш военен от САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолетът на високопоставения американски генерал Мартин Демпси бе ударен от талибанска ракета в Афганистан. Демпси е командир на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, а в момента на нападението не е бил на борда, предаде Ройтерс.

Бунтовниците изстреляли две ракети по американска военновъздушна база в град Баграм, като щрапнел от нея уцелил самолета на Демпси. Ранени са двама души от наземния персонал на базата, която се намира северно от столицата Кабул.

Говорителят на НАТО полк. Томас Колинс заяви, че Демпси е извадил късмет. Летателната машина С-17 временно е използвана от американеца и неговия щаб.

Генерал Демпси вече е напуснал базата с друг самолет. Талибаните рядко успяват да нанесат сериозни щети или да причинят жертви в базата в Баграм. В района има силни антиамерикански настроения, след като преди няколко месеца военни на САЩ бяха разкрити да горят копия на Корапа. Тогава талибаните призоваха всички вярващи мюсюлмани да се вдигнат срещу окупаторите от Вашингтон. Спорадични атака има и срещу базата в Кандахар.

Мартин Демпси пристигна в Афганистан за поредния кръг от разговори между представители на НАТО и афганистанските сили за сигурност. От 2014 година Афганистан сам трябва да поеме грижата за сигурността си, след като силите на НАТО се изтеглят. Бъдещата роля на Алианса ще е да помага на афганистанските сили за сигурност с обучения и съвети. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА