Отидете към основна версия

5 230 44

Предложението, което Москва направи на НАТО

  • русия-
  • нато-
  • грушко

Без реакция от Алианса

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Москва е предлагала на НАТО да се откаже от провеждането на военни учения в райони, които граничат с Руската федерация. Алиансът „не е реагирал“ , заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко. „Предложихме на държавите членки на НАТО да се договорим за понижаване равнището на военни учения в райони с непосредствено съприкосновение с Русия“, казва Грушко и уточнява, че става дума предимно за балтийските и черноморски региони, но от Алианса не са реагирали по никакъв начин. „За нас това е напълно необяснимо“, допълни високопоставеният дипломат.

Москва има информация, че северноатлантическия алианс се опитва да преосмисли отношенията си с Русия, добавя Грушко. „Френският президент Еманюел Макрон даде медицинско обяснение на НАТО „мозъчна смърт“. Затова по време на скорошна среща в Лондон беше решено да се създаде „група на мъдреците“, която до 2021 г. трябва да подготви препоръки как да се приспособи НАТО към новите реалности. Вече има сигнали, че в рамките на този процес ще бъдат предприети и опити за преосмисляне отношенията с Русия“, допълва той.

За момента не се наблюдават конкретни стъпки по отношение преосмисляне отношенията на Алианса към Русия, но вътре в самото НАТО има определени „процеси свързани с осъзнаването на необходимостта от адаптиране на блока към нови заплати“. „Създава се впечатление, че страните членки не за пръв път се оказват в ролята на ловец, който е хванал за опашката слона: жалко е да се пусне, а какво да се прави с нея“, допълва Грушко.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания