Отидете към основна версия

2 275 23

Анкара: Изпращаме военни експерти в Либия

  • либия-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Турция подкрепя международно признатото правителство в Триполи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Анкара ще изпрати военни експерти и технически екипи, за да подкрепи международно признатото правителство на Либия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу говори ден, след като президентът Реджеп Ердоган заяви, че турски военни части се придвижват към Триполи.

В края на миналия месец правителство на националното съгласие на Либия на Файез ел Сарадж поиска помощ от Анкара за отблъскване на настъплението на силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар.

Чавушоглу, който бе помолен да даде подробности във връзка с изявленията на Ердоган, посочи, че Турция ще изпрати в Либия експерти, съветници и технически екипи съгласно споразумението за сътрудничество във военната сфера, подписано с правителство на националното съгласие през ноември.

Как и кога това ще се случи ще се реши от правителството под ръководството на президента, уточни външният министър на Турция.

Коментарите на Чавушоглу бяха направени седмица, след като турски представители заявиха, че Анкара обмисля да изпрати в Либия сирийски бунтовници като част от планираната военна подкрепа.

Същевременно турският външен министър отрече твърденията, че бойци от Свободната сирийска армия са били разположени в Либия и добави, че Турция е против разполагането на наемници в Либия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: