Last news in Fakti

5 Януари, 2020 06:30 9 893 30

Ето какво цели Ердоган с военната намеса в Либия

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • либия

Турският президент твърди, че в Северна Африка ще окаже помощ на свой приятел и партньор

Ето какво цели Ердоган с военната намеса в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ердоган твърди, че в Либия ще окаже помощ на свой приятел и партньор - международно признатото правителство на страната. Но с намесата си във военния конфликт там Анкара преследва основно други интереси. Ето какви:

Турция ще подкрепи с военна сила либийското правителство на министър-председателя Файез ас Сарадж в битката му срещу армията на генерал Халифа Хафтар. Неговата т.нар. Либийска национална армия се опитва да превземе столицата Триполи и контролира обширни райони в източната част на раздираната от гражданска война африканска държава.

Как Анкара оправдава военната операция?

От лятото на 2018 г. Турция е в икономическа криза. На този фон мнозина се питат защо при това положение, и особено след военната намеса в Северна Сирия, турското правителство иска да предприеме втора скъпа военна операция. Според президента Реджеп Ердоган, турската намеса цели да защити законно избраното правителство на Либия от "военния барон" Хафтар. Анкара казва още, че действа по покана на Ас Сарадж, който през ноември подписа споразумение за военно сътрудничество с Турция. Но е повече от ясно, че за Ердоган залогът е по-голям.

Какво иска да постигне турското правителство?

Популярността на турския президент в момента отслабва с бързи темпове. Валутната и икономическата криза са причина за изтъняващата подкрепа към Ердоган от страна на турските избиратели. На местните избори през март 2019 г. той претърпя позорни изборни поражения в много турски градове - първият сериозен негов провал в дългата политическа кариера на иначе успешния турски президент.

За да се противопостави на тази тенденция, Ердоган разчита на изпитани средства: той разпалва националистическите чувства на турците, представя страната за влиятелен играч в кризисния регион и така успява да спечели точки в своя полза - особено в консервативните религиозни среди. Патетично Ердоган припомня, че също и основателят на съвременната турската държава Мустафа Кемал Ататюрк е воювал в Либия по време на Османската империя. А това, че военните операции в Северна Сирия и Либия се провеждат на територията на бившата империя, у мнозина събужда блянове за стария блясък на Турция. Има предположения, че Ердоган може да се опита да изтегли редовните президентски избори, които трябва да се проведат през 2023, още за тази година. С националистическата си реторика той се опитва да стегне редиците за себе си.

Каква е връзката с газовите залежи край Кипър?

С военната операция в Либия турското правителство преследва също и икономически интереси. Споразумението, което Ердоган сключи с международно признатото правителство на ас Сарадж през ноември, не е само за военно сътрудничество - има и договореност за разширяване на морските граници в полза на Турция, с което Анкара получава достъп до богатите запаси от природен газ край бреговете на Кипър.

Гигантското газово находище южно от Кипър беше открито преди десетина години. Находката се превърна в ябълка на раздора, тъй като от 1974 година третият по големина средиземноморски остров е разделен на гръцка (южна) и турска (северна) част, като и двете страни претендират за правото да добиват газ в региона.

(Гръцката) Република Кипър се позовава на международното морско право, което гарантира на всяка държава с достъп до море „изключителна икономическа зона“ (ИИЗ), която се простира на 200 мили в открито море. Всички природни ресурси, разположени в тази морска зона, могат да бъдат добивани от страната. В случая с Кипър този регламент е по-сложен, защото Анкара разглежда т.нар. „Севернокипърска турска република“ като суверенна държава - със собствена изключителна икономическа зона.

Международната общност не признава Северен Кипър за независима държава, а оттук и останалите средиземноморски държави не смятат, че Турция има права над находището на природен газ. В деня, в който турският парламент одобри военната операция в Либия, Израел, Кипър и Гърция подписаха споразумение в Атина за изграждане на Източносредиземноморски газопровод (EastMed). Близо 1 900-километровият тръбопровод е предназначен да осигурява природен газ, който се добива край бреговете на Кипър и Израел, до Гърция, и оттам до други европейски страни, например Италия. Анкара никога не е седяла на масата за преговори. Ердоган многократно е подчертавал, че не желае Турция да бъде изключена от подобни проекти. Следователно споразумението с либийското правителство цели да прекрати тази международна изолация на Анкара.

Каква е ролята на Русия?

В края на октомври в Сочи президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Ердоган - постигнаха съгласие за прекратяване на бойните действия и на турската военна операция в Северна Сирия. Кремъл е един от ключовите играчи както в Северна Сирия, така и в Северна Африка. Москва подкрепя противоположната страна в либийската гражданска война - тази на бунтовническата армия на генерал Хафтар. Следващата сряда (8 януари) Ердоган и Путин ще се срещнат отново. Така двамата лидери ще имат възможност да обсъдят също и обстановката в Либия и евентуално да дадат насока на бъдещите събития.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    38 21 Отговор
    А какво целите вие дойче зеле, май много ви е яд на днешна Турция и Русия защото не сте се спрели да плюете, ама споко скоро и друго ще почнете да храчите
  • 2 Ххх

    13 22 Отговор
    Не ми е много ясна идеята, която се прокарва в статията - че с подписаното споразумение между Турция и Либия се разширявали морските граници на Турция. Защо, и по каква логика ? Либия не е гранична държава с Турция, че да има някакво отношение към морските граници на Турция. Ако беше споразумение между Турция и Гърция например за спорни морски територии, или Турция и някакъв легитимен международен орган, имаш отношение към определяне на морските граници, разбирам, но Либия какво отношение може да има към морските граници на Турция ?

    Коментиран от #8, #11

  • 3 Снайперист

    12 11 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #7

  • 4 Коментатор с интелектуални затруднения

    17 7 Отговор
    Големи затруднения изпитвам да разбера дойче веле,кеворкян или некой български професор-историк.
  • 5 Кикифор

    37 22 Отговор
    Израел, Египет и Кипър са сключили споразумения, а къде са кипърските турци? Византийците пораждат разделението и Турция като тръгне да защитава интереса на кипърските турци, маляките реват на умряло. След като гърците могат да са сключват споразумения с кипърските гърци и трета стра, логично е и турците да имат споразумения с кипърските турци и трета страна. Маляките ги сърби за османски шамар

    Коментиран от #30

  • 6 Щайнер

    49 17 Отговор
    Ердоган цели интересите на Турция. Франция може да защитава интересите си по целия свят , САЩ могат да защитават интересите си по целия свят........ Турция неможе да защитава интересите си в региона ли? Ще ги защитава, именно и заради това турския народ подкрепя Ердоган.
  • 7 Еблю

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Снайперист":

    Зиг хайл
  • 8 Пинокио

    17 18 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Това е идеята на Турсколибийското споразумение - двете страни се договарят как да делят чужда собственост. Все едно да сключим споразумение с Австралия, че България ще се разпорежда около Европа и Африка, а Австралия ще прави каквото си иска около двете Америки.
    И турците очакват някой да се съобразява с подобна измишльотина.

    Коментиран от #10

  • 9 Е кой е джихадистът сега?

    15 11 Отговор
    "Призовавам всички жени и мъже, военни и цивилни, целия либийски народ да се включат в джихад срещу Турция, за да защитят родината и честта си. Турция ни предизвика и ние приемаме това предизвикателство, затова обявяваме джихад на Турция", заявил Хафтар в излъчено по телевизията изявление.
  • 10 Еми точно същото споразумение

    14 11 Отговор

    До коментар #8 от "Пинокио":

    Сключиха кипър, Гърция Египет и Израел. Разделиха си богатствата на Турция и Либия.
  • 11 Погледни карта на Средиземно море

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    И ако имаш и малко мозък, малко колкото на новоизлюпена кокошка ще разбереш.
  • 12 Хасан

    17 8 Отговор
    200 мили ИИЗ за Кипър значи морето пред Анталия да бъде гръцко ..всяка лодка която излиза в открито море от Анталия да плаша такси на гърците и те да спат 4 часа през деня

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Южен

    10 9 Отговор
    Легитимният парламент на Либия анулира споразумението Ердоган-Сарадж и обяви Сарадж за национален предател. Той логично ще бъде арестуван и екзекутиран.
  • 14 боцмана

    11 2 Отговор
    Целта на всички държави намесващи се е газта и петрола на Либия , всичко друго са само оправдания.
  • 15 Не си прав

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Когато разстоянията не са достатъчни за 200 мили ИИЗ, международното морско право прилага средната линия. Както Америка направи с Куба, както Израел направи с Кипър, както Египет с Кипър, така и вие.

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    11 12 Отговор

    До коментар #15 от "Не си прав":

    Това е много специфично и изисква специфични знания от международното право ..но Гърция си мечтае за едно гръцко Средиземно море от Гърция до Кипър ..което значи Турция да бъде затворена и да няма излаз и естесвено че Турция няма да се съгласи

    Коментиран от #18

  • 17 Рашка с чашка

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Много добре знаеш че това няма никакво значение, коя държава е по - близо до дадена морска територия. Примери много - Сахалин е по - близо до Япония, но е руски, Гибралтар е до Испания, но е британски, френските острови в Тихи океан, определено не са близко до Франция. Ако света приеме идеята на Ердоган всички морски граници ще трябва да се прекроят, а това няма да стане, за това никой няма да го подкрепи.

    Коментиран от #19

  • 18 Не си прав

    13 10 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Гърция чака да се разберете, използвайки логиката. Турция няма въглеводороди. Нито на сушата, нито на морето, което й принадлежи. Освен това тя направи грешка и окупира северната част на Кипър, която също няма газ. Сега тя иска да открадне газта от Южен Кипър и колкото може от Гърция. Но никой няма да позволи това. Ако беше сериозна страна, а не изнудвач-пират, тя щеше да се възползва от бизнес планове за експлоатация и трансфер на газ в Средиземноморието. Няма държава, която да не е казала това в Турция. Но „псевдоимперските“ стремежи не позволяват на Турция да функционира правилно. Сега Турция просто ще седи и ще гледа Израел, Египет, Кипър, Гърция и Либия, да работят заедно и да растат.

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 19 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Граници и морски икономически зони не са едно и също
  • 20 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Не си прав":

    Прав си . Турция няма въглевидороди и има нужда за развирие и енергийна независимост ..строи Набуко с Азербайджан но Русия подклажда Арненско Азерски конфликт....Набуко минава през Грузия . Грузински кобфликт и Абхазия купува иракски пертрол и Сащ напада Ирак ..Иска да прекара Катарски през Сирия и гражданска в Сирия ...и става зависима от руски газ и петрол
  • 21 Хасан

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Не си прав":

    Много ми е смешно когато пишеш "гръцки газ"" кипърски газ" . Няма таково нещо ...това е собсвеност на енергийни корпорации ...гръцката държава и граждани ще купуват гръцки газ от тия корпорации
  • 22 Кемал Кълъчдароглу

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Не си прав":

    Последователите на Ердоган не могат да разберат това. Те са получили голяма доза пропаганда и преценката им е нарушена. Ние казваме същото и ни наричат ​​предатели. Той ни е изолирал от всички. Нито една държава не иска да си сътрудничи с Турция. Губим играта на енергия и предстоящото развитие. Голяма катастрофа.

    Коментиран от #23

  • 23 Хасан

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Кемал Кълъчдароглу":

    Ти пък ..
  • 24 Кико

    5 3 Отговор
    Като всеки циганин: Лъже(лъже като дърт циганин) то е казано!
  • 25 Дориан

    4 2 Отговор
    Явно платената медия не пише за важните събития от последните дни
  • 26 Дориан

    2 1 Отговор
    Явно платената медия не пише за важните събития от последните дни
  • 27 Турчина

    0 1 Отговор
    Nepreno no neka da prodilji pak sis slavqnite i bulgarite, nqkoy fyurer. Za tvoi svedeniq dosta bulgari ima izgoreni v furnite.
  • 28 Пеева789

    3 0 Отговор
    Абе гледам картата, къде е Кипър и къде е Крит и сечудя как Либия ще скючва споразумение с Ердоган за икономическа зона да могат да добиват природ. газ. Та до Кипър най-близо са Египет, Израел, Сирия и Турция. Как така Либия ще помага на Ердоган за разширяване на икономическата зона на Турция, може ли някой да обясни разбрано.

    Коментиран от #29

  • 29 Тюхчев

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пеева789":

    Пеева, лесно е. Казвал съм го и преди. Докато има тъпи комунисти на този свят, ще има и пишман-тарикат турци. И едните, и другите са доказано вредни за света.
  • 30 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кикифор":

    Кипърски турци няма. Ако НАТО си гледаше работата по чл. 5 ли беше, нямаше да има турска държава в Кипър. Кипър е гръцки отпреди да се създаде тази държава Османска империя