Last news in Fakti

8 Януари, 2020 14:20 2 509 29

Путин и Ердоган - двама самотни приятели въртят газовия кран

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

За Турция е важно не само да получава газ, но и да се възползва от ключовото си географско разположение между Изтока и Запада

Путин и Ердоган - двама самотни приятели въртят газовия кран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Турски поток“ тръгва: президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган символично пускат в експлоатация новия газопровод през Черно море. На церемонията в Истанбул е поканен и българският премиер Борисов.

В Турция и населението, и икономиката растат с бързи темпове. Чудно ли е тогава, че расте и нуждата от ресурси като природен газ? Газ Турция получава най-вече от Русия – по газопровода „Син поток" през Черно море. Този газопровод беше сериозно разширен през последните години и днес вече се казва „Турски поток". Две нови тръби ще засищат енергийния глад на Турция с по 15,7 милиарда кубически метра газ годишно. А този капацитет дори трябва да достигне 31,5 милиарда кубическа метра. По-голямата част от газовите доставки са за самата Турция, но едно разклонение на газопровода, което още се изгражда, в бъдеще ще снабдява и държави от ЕС.

За Турция е важно не само да получава газ, но и да се възползва от ключовото си географско разположение между Изтока и Запада и постепенно да се превърне във важен енергиен кръстопът. Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез очаква, че тръбите ще играят ключова роля за международните енергийни пазари.

Оста Москва-Анкара придобива облик

Така двустранното сътрудничество между Москва и Анкара става все по-интензивно, а Западът с подозрение наблюдава това сближаване между един противник на НАТО и един негов член. Двете регионални сили освен това с все по-голямо самочувствие упражняват влияние в съседните региони. Тъй че срещата в Истанбул без съмнение излиза далеч извън рамките на обикновеното енергийно сътрудничество.

А между Русия и Турция има достатъчно разногласия – например в Либия. Както е известно, турското правителство реши да изпрати войски в Либия, които да се намесят в тамошната гражданска война. Турция взе страната на международно признатото либийско правителство начело с Файез Сарадж, докато Москва подкрепя бунтовниците на генерал Халифа Хафтар. Турски дипломатически източници съобщават, че Москва вече е отправила към Анкара ясно съобщение: турските войници не бива да се изпречват на пътя на Хафтар.

Русия е едно от главните действащи лица и в сирийската драма, където Турция също има свои интереси. Русия подкрепя режима на сирийския президент Асад, с когото Анкара е във вражда. На 9 октомври миналата година Анкара започна военна операция срещу кюрдите в Северна Сирия, а в края на месеца руският президент Путин и турският президент Ердоган се срещнаха в Сочи и постигнаха споразумение за прекратяване на бойните действия. В замяна Турция получи правото да изгради своя зона за сигурност в Северна Сирия.

Плановете за нов плавателен канал в района на Босфора тревожат Москва

Руското правителство е разтревожено от още едно решение на Анкара, което вече от седмици бурно се обсъжда в Турция. Турският президент иска да прокара нов 45-километров канал, успореден на Босфора, който ще свързва Черно и Мраморно море. В Москва се безпокоят, че този канал ще бъде заплаха за Договора от Монтрьо от 1936 година, в който се казва, че не бива да бъде застрашавано търговското корабоплаване през Босфора. За черноморската държава Русия обаче още по-важна е друга клауза на този договор, според която военни кораби могат да минават през Босфора единствено при спазването на особено строги правила. Москва очевидно се опасява, че за новия Истанбулски канал, за преминаването през който ще се заплащат такси, няма да важат клаузите от Монтрьо.

Владимир Путин вече заяви, че новият канал не бива да поставя под въпрос договореностите от 1936 година. Според турски дипломатически източници, Путин е отправил към Анкара ясен сигнал: през новия канал към Черно море не бива да преминават военни кораби. Както турски, така и руски официални лица смятат, че ако каналът наистина стане реалност, ще трябва да се търси нова формула, гарантираща сигурността в региона.

За да се върнем към „Турски поток": той наистина изглежда като пореден крайъгълен камък в сближаването между Москва и Анкара. С откриването на газопровода Путин и Ердоган отново демонстрират своето самотно приятелство. Ако вярваме обаче на неофициалните информации от дипломатически и правителствени кръгове в Анкара, зад кулисите все още има много конфликти. А често пъти позициите дори са диаметрално противоположни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    2 26 Отговор
    ТЕ ОСВЕН КРАНА И МИНЕТИ ДЕМЕК БЪРДУЦИ СИ ВЪРТЯТ

    Коментиран от #3, #19

  • 2 Jacques Yvec Moineau

    4 0 Отговор
    If money talks, bullshit walks.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И сега какво

    14 1 Отговор
    За Баце нема ножичка?

    Коментиран от #6

  • 5 соросоид дебил

    26 1 Отговор
    Е как самотни след като Боко- главанака ще поеме тръбата от Ердоган, а Путин ще се изплюе в лицето на нашия от погнуса заради Южен поток?

    Коментиран от #28

  • 6 джаба

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "И сега какво":

    е ще му дадът парче от лентата неложе ленторез без лента
  • 7 Умно село

    9 1 Отговор
    Честито на Гърция и Македония.
    Докато нашите "политици" слушат квадратните глави от Брюксел и У$ошингтон, гърците си правиха тяхното, а и макетата намазаха.
    За разлика от нас гръцката политика и този път постигна своето.
    Човек не трябва да е послушен, а последователен в целите си.
    България винаги е водила политика на изчакване.
    С такива политици чакане му е майката! Чакане , като опашка на клекнал нужник.
    Хора без ясна перспектива за страната ни в близките години.
    Кой за каквото му скимне от Европа и УСА , ние сме - Винаги готови!,
    Но никога неподготвени!
    С какво самочувствие излизат навън политиците туристи и с какво намират да се хвалят, че и само €хвалби$ по наш адрес получаваме.
    Както са казали старите: От много арно, не е на арно.
    Какво ли ще стане , ако се запуши канала от Ентропа 2007?
    Кои мишлета ще изплуват първи?
  • 8 Последния софиянец

    5 0 Отговор
    Не са самотни. Бойко иде, да направят шведска тройка.

    Коментиран от #11, #14

  • 9 dsсса

    9 0 Отговор
    За Турция е важно не само да получава газ, но и да се възползва от ключовото си географско разположение между Изтока и Запада"

    Така е! За Турция е важно, да използва ключовото си географско положение. В действителност това е важно за почти всяка държава. Само за една съседка на Турция не е важно!
  • 10 ПЕНКО

    9 0 Отговор
    ЗАЩО СВЕТОВНИТЕ " ЖУРНАГЪЗЦИ-ГЪЗОВЕ"- НИЩО НЕ ПИШАТ ЗА РУСКИГЕ АТОМНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ В ТЮРКИЯ !?!?!? БЪЛГАРСКИТЕ СА ИЗВИНЕНИ -ТЕ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ !!!!!!!!!!
  • 11 ввв

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Ония двамата ще го понатройчат отзаде, после ще се прибере и Помпео ще го понатройчи отзаде, защото е отишъл да го понатройчат онези двамата. И за да покаже, че обича само Помпео, ще изхвърли всичко което онези двамата са му дали за да се подложи на понатройчването. Помпео когато понатройчва не прави подаръци, така че нашият ще си остане само с понатройчването.
  • 12 ПЕНКО

    2 4 Отговор
    КАНАЛЪТ ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕН С РУСКО УЧАСТИЕ !!!! ЦЕЛИЯТ ИЗТОЧЕН СВЯТ Е СРЕЩУ -ЦИОНИСТКИЯ -СЕМИТСКИ ДОЛАР-САЩ ....НО ТРЯБВА ВРЕМЕ И ... И ДИФЕРСИФИКАЦИЯ НА РАЗПЛАЩАНИЯТА !!!! ЕВРЕИТЕ , ОБАЧЕ, СА НАЙ -ГЕНИАЛНИТЕ И НАЙ-МНОГО ДАЛИТЕ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА ЧОВЕЦИТЕ-ЧОВЕЧЕСТВОТО !!!!! НАМАТ ОБЩО С ЦИОНИСТИТЕ НА ДОЛАРА- СЕМИТИ В САЩ !!!!!!!!!! "ВЕНСЕРЕМУС"!!!
  • 13 470110

    7 0 Отговор
    И китай е самотен и еуропа също . най - самотна е уса и най-омразна !
  • 14 и пак

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    ще е от страната на булката!

    Коментиран от #15

  • 15 Мисля си

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "и пак":

    След толкова роли на булка, дали вече му е кеф? Твърде вероятно.
  • 16 ввв

    5 1 Отговор
    Доколкото разбрах, Северна Македония получава газ по Турски поток през Гърция. Интересно, никога не съм чувал или чел, че и там се строи. Или Използват готови тръбопроводи. Но пък ако газът е стигнал до Северна Македония, може като построят нашата тръба, да се окаже, че Сърбия предпочита да получава от СМ.

    Коментиран от #21

  • 17 Хахахаха

    7 7 Отговор
    Турция няма никакъв шанс,ама никакъв пред Русия.Братушките ако искат за 1 секунда ще изпепелят Турция и Ердоган го знае.Също Турция е в добри отношения с България,защото на всички държави им е казано ясно,че Русия няма никакво намерение да остави България,а и ние си искаме и обичаме руснаците
  • 18 До16

    8 2 Отговор
    Турски поток не минава през Гърция.Ципрас много се моли на Путин,но Путин беше категоричен,че Турски поток ще минава през България,а не през Гърция.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха ха

    5 0 Отговор
    естествено, дойчовото желе ак плачи :))))

    Самотни приятели, а БОКО само край Путин е така щастлифт! Цепите се през задника май ;)
  • 21 това

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "ввв":

    ще е хубав номер на Вовата,да се набутаме с газопровод за милиарди и той каже:ми няма газ за вас,оправяйте се пичове!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Матей

    5 0 Отговор
    Бойко го поканиха за кодош,висша дипломатическа ирония.Вместо той да открива Южен поток,присъства на Турски поток,изпусна питомното за да гони дивото.Може да се говори за демокрация,но държавника трябва да постъпва като монарх,суверенно,иначе е васал или поставеник.

    Коментиран от #29

  • 25 падналия ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "въпросче до":

    Ми за да го унижат и да му се посмеят! Трябва си и шут!
  • 26 onq s konq

    2 0 Отговор
    Затова, че Баце повътя кранчето с Путин ще си плати. Санкциите са приети от сената на САЩ.
  • 27 Тръмп

    1 0 Отговор
    А зщо го нямаше Орбан?????
  • 28 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "соросоид дебил":

    А нашия президент защо отказа да отиде на срещата поне да се запознае с путин и ердоган
  • 29 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Матей":

    Матеичо каквото да говори трябва ни президент мъж кажи тогава що ходи при папата и анг кралица