9 Януари, 2020 09:59 3 303 4

Чужди сили решават съдбата на Либия

  • либия-
  • халифа хафтар-
  • турция-
  • триполи

Дипломатическите опити да бъде предотвратено превръщането на Либия във втора Сирия изглеждат все по-обречени

Чужди сили решават съдбата на Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От арена на гражданска война Либия се превърна в международно бойно поле, на което действат все повече чужди сили. Парламентът в Турция разреши наскоро изпращането на военни части в страната, първите са вече на път.

В центъра на Триполи се издигат руините на недовършени жилищни сгради. В тях са се настанили 170 семейства на либийски бежанци, в тухлени бетонови скелета с квадратни отвори в стените, в които така и не са поставени прозорци.

Абдел-Хати посещава недовършените строежи всеки ден. Сърцето му се къса от тази гледка, казва той. Хората тук живеят в нищета, докато неговите деца спят вкъщи на топло.

Абдел-Хати носи на бежанците одеяла и матраци. От началото на офанзивата на Халифа Хафтар в Триполи през април повече от 140 хиляди либийци са избягали от бойното поле. Сред тях е Самира Али.

„Ракети унищожиха къщите ни, разбиха прозорците – беше ужасно. Всички избягаха. Една ракета падна до нас. Синът ми, който има болно сърце, се разплака и изгуби съзнание."

След свалянето на диктатора Кадафи преди повече от осем години, Либия е управлявана от милиции и племенни съвети. Държавни структури почти няма. В източната част на страната генерал Халифа Хафтар е създал военно формирование от части на либийската армия и въоръжени милиции - т. нар. Либийска национална армия, в която участват също салафити и бивши поддръжници на Кадафи. Малко по малко бойците на Хафтар успяват да овладеят територии в източната и южната част на страната.

Една разделена и съсипана страна

През април той започва офанзивата срещу столицата Триполи. Там се намира международно признатото правителство на Файез Ал Сарай. То е слабо и зависи от подкрепата на милиции в западна Либия, част от които преследват ислямистки цели. В средата на декември Хафтар заплаши окончателно да завладее Триполи. Настъпил бил решителният час. На следващия ден Файез Ал Сарай заяви следното: „Скъпи свободни граждани, не вярвайте на лъжите на тези, които излизат с подобни твърдения, не вярвайте на техните думи и внушения. Решителниятт час не е настъпил."

Настъплението на Хафтар в непосредствена близост до столицата беше възможно благодарение на военната подкрепа на Египет и Обединените арабски емирства. От септември руски наемници също се бият на страната на генерала, техният брой вече надхвърля 1000.

Правителството на Файез ал Сарай пък е подкрепяно от Катар и Турция. Турски дронове са осъществили най-малко 200 нападания до ноември.

Международното участие във войната в Либия се разширява. Турция реши да изпрати военни части, първите от тях вече са на път.

Дипломатическите опити да бъде предотвратено превръщането на Либия във втора Сирия изглеждат все по-обречени. През септември стартира съвместна инициатива на Германия и Обединените нации, наречена „Берлински процес". Среща на върха е планирана за януари, но конкретна дата все още не е уговорена.

Фати Башагха, вътрешният министър на международно признатото либийско правителство, е скептичен: „Трудно е да водиш разговори, когато човек като Хафтар отказва всякакви преговори, защото познава единствено насилието. С насилие той иска да завземе властта."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    14 1 Отговор
    Че то и съдбата на България я решават чужди сили. Големите началници къде са. Питайте Бойко.
  • 2 боцмана

    17 2 Отговор
    Те така са свикнали още от времето на Римската империя , в по-късни дни , 500 години турско "присъствие" , после са ги лепнали италианците , след това борба за влияние върху Либия , между Русия и САЩ. Виждайки , че Кадафи държи повече на руснаците терорстите от САЩ го премахнаха и резултатът е налице , втори Ирак.
  • 3 Гост

    12 0 Отговор
    Ем, чи кой им е виновен, че свалиха Кадафи? Една прекрасна страна се разруши благодарение на глупоста на част от народа да се върже на американските лъжи за демокрация. Сега да си теглят мъките..... Всички държави в Близкия исток са запалени и няма скоро да се загасят. Там където стъпи американска дипломация да налага псевдо демокрация, всичко загива. Само до преди 30 години региона е бил цвете, а сега само разрушения.
  • 4 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ПИСАХ ,ЧЕ РУСИЯ ДЕЙСТВА В ЛИБИЯ И ЕГИПЕТ И НЕ ВЗЕМА , А ДАВА !!! ТРИПОЛИ Е В БЛОКАДА !!! СИРТ Е НА БЕНГАЗИ !!! ПЛЕМЕНАТА НА КАДАФИ СА- ЗА ХАФТАР -ПРОТИВ САЩ И ЕВРОПА !!! КАКВО СИ МИСЛИ ТУРЦИЯ : " СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА " !?!?