Отидете към основна версия

2 315 46

Путин и Ердоган откриват „Турски поток“

  • турски поток-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Българският премиер Бойко Борисов ще присъства на церемонията по покана на турския президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин пристигна вчера вечерта на истанбулското летище „Ататюрк“. Руският държавен глава долетя от Дамаск, където се срещна със сирийския си колега Башар Асад.

Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще участват в тържествена церемония в Истанбул за откриването на „Турски поток“, а на нея ще присъства и българският премиер Бойко Борисов.

Златният рог или Халич - така се казва конгресния център в Истанбул, където ще се състои тържественото откриване. Церемонията започва в 15 часа с изказвания на лидерите на Турция и на Русия и на двамата енергийни министри Фатих Дьонмез и Александър Новак.

На церемонията ще се наблюдава по видеовръзка пускането на газ от помпената станция „Русская“ край Анапа в Краснодарска област и символичното получаване на количества от синьото гориво в турската компресорна станция „Къйъкьой“ на Черноморското крайбрежие в област Къркларели, на север от Истанбул. Край Анапа на руския черноморски бряг започва подводният участък от газопровода, а тръбите от подводната част отново излизат на сушата край Къйъкьой. След това Путин и Ердоган символично ще отворят крана на тръбата.

Първото трасе на газопровода, чиято лента се реже днес, е дълго 1100 километра и то доставя газ за турските потребители. Продължението на Турски поток - Балкански поток е дълго 474 километра в България, продължава към Сърбия, а оттам към Унгария и евентуално Централна Европа.

След церемонията Ердоган ще подари на Путин издание с над 100 хиляди документи от Османските архиви.

Българският премиер Борисов ще присъства на церемонията по откриването на “Турски поток“ по покана на турския президент. Предвидена е и среща между турския държавен глава и премиера Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: