Отидете към основна версия

1 143 3

Партия раздава храна само на "истински" гърци

  • гърция-
  • златна зора-
  • партия-
  • криза-
  • бедност-
  • храна-
  • дискриминация
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката неонацистка партия „Златна зора“ проведе откровено дискриминационна акция пред парламента на страната. Членове на партията бяха организирали раздаване храна - уж за бедните и бездомните, но се оказа, че „право“ на провизии имат само етнически гърци.

Претекстът на кампанията дойде, разбира се, от тежката криза и празните джобове на народа. От там твърдят, че средствата идват от партийната субсидия, каквато получават всички партии с представителство в парламента, съобщи „Евронюз“.

В очакване на помощта, хиляди нуждаещи се извиха на дълга опашка. Тогава от „Златна зора“ решиха да поискат личните им карти за проверка. Така, само „истинските“ гърци получиха хранителните пакети, превръщайки „безкористната“ акция в пиар кампания.

„Златна зора“ успя да влезе в парламента на Гърция, спечелвайки 18 мандата на извънредните избори. Освен нея, разочаровани от политиците и кризата, гърците излъчиха като трета политическа сила радикалната левица от „Сириза“. По този начин антисистемни и радикални партии стават все по-важен фактор в гръцката политика.

„Златна зора“ пропагандираше изгонване на чужденците от страната. Партията се противопоставя на имиграцията, марксизма, глобализацията и мултикултурализма.

Наскоро дойде тревожен сигнал, че имигранти стават жертва на нападения из цяла Гърция – факт, който се игнорира от властите. За това предупрежди международната неправителствена организация  Human Rights Watch.

Чужденците неоснователно са обвинявани за престъпността, както и че са „изяли“ правителствените помощи. Някои от нападенията срещу представители на малцинствата в Гърция са свързани с именно крайнодясната партия „Златна зора“. Други са дело на обикновени улични банди. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕЦБ спаси засега Гърция от фалит

    Европейската централна банка спаси засега Гърция от фалит, като гарантира отпускането на спешен допълнителен заем за гръцката централна банка. Упра ...
    04.08.2012
    1 307
    3
  • Атина прие икономии, но вещае политическа криза

    Лидерите на тристранната, но крехка гръцка коалиция приеха плана за икономии на 11.5 млрд евро, обявен преди дни. Те ще засегнат най-вече заплатите ...
    02.08.2012
    1 301
    2
  • Берлин намеква за развод на Атина с еврото

    Германският министър на транспорта Петер Рамзауер заяви днес, че не е изключено Гърция да излезе от Eврозоната, потвърждавайки мнението на своя кол ...
    01.08.2012
    20 740
    17
  • Барозу: Гърция, стига приказки

    Гърция трябва да спре единствено да говори за реформи, а наистина да ги извърши - преди да изтече доверието на донорите. Критиката отправи президен ...
    27.07.2012
    2 010
    5
Новини по държави: