Отидете към основна версия

1 386 0

Франция пак гони роми

  • франция-
  • роми-
  • катуни-
  • румъния-
  • депортиране
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция започна отново да изселва роми. Този път катуните край Лил се оказаха обект на крутите мерки, след които около 200 роми ще бъдат депортирани в родна Румъния. При „доброволно“ репатриране представителите на малцинството ще получат по 300 евро на възрастен и по 150 евро на дете. Освен това, до Румъния ще ги превози самолет.

Пободен подход моментално отприщи критики, че се харчат много пари по време на криза, с които ромите чисто и просто биха могли да се върнат обратно във Франция. За тях е по-добре да живеят в гето във Франция, отколкото в румънско гето, твърди Валериу Николае, ръководител на неправителствена организация за правата на ромите в Букурещ.

Така новото ляво правителство продължава спорната политика на консерватора и експрезидент Никола Саркози, обявил война на нелегалните имигранти и техните незаконни подслони. В България също бяха върнати роми, работещи незаконно.

Убедеността му в разрушаване на лагерите предизвика много критики за нарушения на човешките права, включително и от Брюксел. Появиха се аналогии с Втората световна война, както и обвинения в чисто партийни цели – спечелване на десния електорат за президентските избори.

Новият френски президент Никола Оланд обеща изселванията да продължат, но в замяна на някаква жилищна алтернатива. За момента такава няма, твърди електронното издание „France24”.

Подобни акции имаше срещу катуни край Париж и Лион. Париж твърди, че разтурянето на катуните се налага поради хигиенни съображение, както и заради превишаване на разрешеното време за пребиваване в страната. Франция изисква специално разрешително за българи и румънци до 31 декември 2013.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: