30 Юли, 2012 21:17 3 129 19

Маргинализацията на ромите е проблем за България

  • цигани-
  • роми

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-сериозният проблем с човешките права в България, се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в страната ни през 2011 г.

В него се обръща особено внимание и насилието, извършвано от десни екстремисти, срещу роми, мюсюлмани и други религиозни малцинства. Корупцията продължава да вреди на възможностите за действие на правителството и на общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции, отбелязват авторите на доклада.

Сред останалите проблеми с човешките права се посочват лошите условия в затворите и центровете за задържане, включително заради тяхната пренаселеност. Отбелязва се и малтретирането на затворници и арестанти, особено представители на малцинствата. Констатират се също така дългите забавяния в съдебната система, очевидната злоупотреба със записи от телефонни разговори, насилието и дискриминацията срещу жени, насилието над деца, дискриминацията срещу членове на ромското и турското малцинство, антисемитският вандализъм, трафикът на хора и дискриминацията срещу хора с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и хора, носещи вируса на ХИВ/СПИН.

Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни служби. Но неговите действия често са неефективни и безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    7 0 Отговор
    маргинализация на ромите звучи добре всички с присъди и марш при маргините та повече да не ги видим
  • 2 moдератор с АК/47

    8 0 Отговор
    Ром е алкохолна напитка.това на снимката са цигани.
  • 3 муспи

    7 0 Отговор
    Това е еврейският вариянт, а истината е че българите са подложени на геноцид от евреите чрез циганите и турците.
  • 4 симеон

    7 0 Отговор
    аз съм дискриминиран плащам ток който не съм ползвал защото имало загуби а м..го ползва ток който не плаща трупа загуби
  • 5 tiko

    7 0 Отговор
    Американците се притеснили за условията в Българските затвори, а тогава какво остава да кажм ние за тяхните затвори и тяхната дискриминация кым негрите. Не е ли сыщото и при тях, затворите са им пылни с негри. Айде ако обичат да си запазят мнението за тях, не им го щем.
  • 6 EU CITIZEN

    5 0 Отговор
    Видя се че в България не можем да интегрираме ромите. Да вземем да ги изпратим на американците да ги интегрират при тях.
  • 7 Цветелина Георгиева

    6 0 Отговор
    USA като се е загрижил за сичката тая зган , която живее на гърба на народа и не плаща дори стотинка а получава пари, да си ги вземат там при тях да им оправят и на тях държавата за 1 година. Франция за, какво ги върна? Много бяха доволни от тях, че крадяха рушаха и притесняваха хората с грабежи и просия
  • 8 nikis72

    5 0 Отговор
    защо не кажат за пенсионерите че едвам кретат а цял живот са работили че не им стигат пенсиите за лекарства ами за паразитите наричани роми за тази сган която само тежи на държавата.нищо не дават а само искат и крадат
  • 9 nikis72

    4 0 Отговор
    американците да вземат да спрегнат глагола ДУХАМ
  • 10 Захарче

    4 0 Отговор
    Не е Маргинализация , а М..ГАЛИЗАЦИЯ ! Предполагам , че е грешка в заглавието ?
  • 11 Misterio

    3 0 Отговор
    A nasilieto izvur6vano ot cigani kade se e izgubilo v toq sme6en doklad?
  • 12 георги

    3 0 Отговор
    Янки, написаното важи за вас и вашите отношения с негрите. Не се месете навсякъде а ако са ви мили ги вземете.....
  • 13 двв9

    3 0 Отговор
    На американците проблемите са много повече! Евреите и "Череп и кости" ги третират, като роби. Само бачкане и пак бачкане, като в трудово изправителен лагер, а пари има само за преживяване. Проблеми с престъпността, здравеопазването. Животните имат право на лечение, а хората нямат. Намесват се във вътрешната политика на много страни по-света все едно някой ги е молил. Може ли да си представите, как някой ще ви дава ъкъл и вмешателство на вашето семейство как да живеете???
  • 14 шофьорът

    3 0 Отговор
    Каво е определението за паразит-"ЦИГАНИН"!Цял Живот живеят на наш гръб като ги храним с пари от нашите данъци и все са недоволни.Несъм видял до сега циганин да дупчи билет в гр.транспорт,а иначе ще трабва да изтърпим смрадта им, дори и контролите ги подминават.Моите уважения към онези които ги виждаме по камионите и метлите,но те са капка в морето.Американците като са се загрижили толкова да дойдат и да си ги вземат и да направят един щат "М...ЛИЯ" При тях има място,голяма държава са!
  • 15 Дедо

    3 0 Отговор
    Американчетата да ги направят цигамериканци и готово, нещо като афро-американци.
    А за турците, евреите, арменците, гърците малко не са прави. Никой не ги закача, щото хората си работят, или поне не крадат, подържат някакво ниво на живот, не си хвърлят децата под камионите и т.н.
  • 16 йоци

    2 0 Отговор
    Само един симпатяга с мустачки можеше да реши проблема,за жалост нее сред нас.
  • 17 муспи

    2 0 Отговор
    Не говорете срещу американците защото такива няма. Това е огромна нискокултурна страна, с отдавна интегрирало се население, - това което и нас ни чака. Цялият чиновнически персонал на социалните учереждения с които всеки беден неизбежно има работа, а това е голямата част от населението , е негърски и мексикански. Като видят някой българин, полкяк, сърбин започват да си то подмятат от гише на гише за да си правят смешно. Как живее коренното бяло население? В малките гразчета, сравнително по чисти расово, в къщите на родителите си, със случайни заработки, и стремително намаляват. Какво се произвежда в тази страна, доскоро произвеждаща всичко? Като изключим военната индустрия и донякъде автомобилната практически нищо. 90% от работите са в обслужващия сектор - от келнери и всякакви чистачи, до армии от мошенници през които трябва да минеш по закон ако искаш да правиш каквото и да било. Ние стремително ги застигаме, но те все с нещо ще оцелеят поради ограмната си територия и население, а в България ще се настанят евреите и без да ни го обявяват.
  • 18 никсън

    2 0 Отговор
    като са толкоз убави , вземете си ги при вас , бре !!!!
  • 19 Сталин

    2 0 Отговор
    СЛЕД КАТО СА ТОЛКОВА МИЛИ НА , КАЗАНО американци, да си ги приберат, и да одговорят ЗАЩО УБИХА и затвориха една цяла нация--индиянците в резервати и Защо си свалиха близнаците за да направят Джамия, тия нестават да правят и война , а да не забравя в първите 6мес, черните бебета са повечееееееееееееееее