Отидете към основна версия

24 007 111

Китай може да срине долара

  • китай-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • долар-
  • пари-
  • валута-
  • облигации-
  • федералния резерв

Пекин държи в ръцете си облигации на Федералния резерв на САЩ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай може да срине долара и американския пазар на ценни книжа - след като продаде лъвския пай от държавния дълг на САЩ, който е в ръцете му. Такъв апокалиптичен сценарий на конфронтацията между двете най-мощни икономики в света е изготвен от South China Morning Post (SCMP), пише руският вестник „Московский Комсомолец“, цитиран от агенция "Фокус".

Има причини за такова развитие на събитията, както прогнозира SCMP - и то съвсем реални. Всъщност Пекин държи в ръцете си (или по-скоро в резервите на своята Национална банка) облигации на Федералния резерв на САЩ за внушителната сума от 1,12 трилиона долара. Повече от 10 години той е най-големият чуждестранен кредитор на Вашингтон. Това се дължи на строгата ориентация на китайската икономика към износ и дългосрочен излишък в търговията със САЩ.

С най-големите доларови резерви в света - повече от 3 трилиона долара, Китай инвестира значителна част от тях в държавни облигации на САЩ, чиято доходност е по-висока например от държавните ценни книжа в Германия или Япония. Следователно, чисто теоретично, в един „фин“ момент Пекин може да плати на Вашингтон целия си дълг: със самите последствия, за които пише пресата. Но в действителност, Пекин продава облигации на САЩ в Министерството на финансите не често и в сравнително малки дози - за да поддържа юана. Като цяло китайските финансови власти нямат алтернативи: сега китайската икономика продължава да се забавя, ключовите макроикономически показатели намаляват. В тази ситуация търговски и дипломатически конфликт с дългогодишен „заклет приятел“ създава допълнителни рискове. Курсът на националната валута отново достигна нивото от 7 юана за долар, което не надвишава от 2008 г.

„Подобни истории на ужасите като тези на SCMP звучат постоянно“, казва Алексей Портански, професор от Висшето училище по икономика и политика в HSE. - Но няма дим без огън: Китай наистина има мощен потенциален лост за влияние върху Америка и експертите вземат това предвид. В същото време Китай е наясно с всички отрицателни последици, включително за себе си, от последиците от такава радикална стъпка като отказ от американските облигации на ФЕД.“ Напоследък Пекин следва курс във външната политика, опитвайки се да избегне дори и най-малките рискове. Например в търговска сделка със Съединените щати, която влезе в сила на 14 февруари 2020 г., той направи сериозни отстъпки, защото изпитваше икономически затруднения и не можеше да си позволи да действа от силна позиция. Съответно според Портански публикацията в SCMP не отразява официалната позиция на китайското ръководство, а е само журналистически опит за сплашване на администрацията на президента Тръмп.

Ако в този контекст разгледаме и Русия, то за нея хипотетичният срив на долара изобщо не е печеливш. Страната изнася петрол, който все още се търгува в долари. Ако нещо се случи с американската валута, в какво тогава ще получава приходи? Между другото, през последните години руските парични власти систематично намаляха дела на долара в дяловете на Централната банка и увеличаваха дела на други валути - по-специално на юана. Когато става въпрос за покупки при внос, обаче, във всеки случай трябва да има налични долари и евро, които понякога трябва да се купуват на пазара.

„В момента разглеждам уебсайта на Global Times. Този уважаван англоезичен вестник отразява позицията на националистическата част на китайския естаблишмънт “, заяви пред МК политическият анализатор Юрий Тавровски. „И така, изданието пише, че американският дълг в никакъв случай не трябва да се докосва, тъй като той е огромен и пазарът така или иначе няма да може да бъде сринат. Освен това при настоящите макроикономически обстоятелства Пекин няма да може да постави толкова голяма сума никъде. " Така че от негова страна това ще бъде самонараняване, пълна лудост“, обобщава Тавровски. Идеята звучи грандиозно, но нищо повече. Дори китайските националисти не обмислят сериозно този вариант на „отмъщение на Тръмп“. Сдържаният коментар на Global Times относно съдбата на облигациите на Федералния резерв на САЩ, според събеседника на МК, показва много. Този вестник, който обича да „размахва сабя“, заяви в редакция от 8 май: Китай трябва да разполага с хиляда ядрени бойни глави и сто междуконтинентални ракети за тяхното използване. Очевидно наличието на такова оръжие за КНР се разглежда от авторите като по-реалистична перспектива от „мирната“ продажба на държавния дълг на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания