Last news in Fakti

21 Септември, 2020 07:20 4 070 10

Пране на пари! Световни банки са помогнали за легализирането на 2 трилиона долара

  • долар-
  • легализация-
  • банка

Това съобщава в свое разследване американският портал "Бъз Фийд", който се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите

Пране на пари! Световни банки са помогнали за легализирането на 2 трилиона долара - 1
Снимка: shutterstock

Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2007 година.

Това съобщава в свое разследване американският портал "Бъз Фийд", който се позовава на материали на подразделението за борба с финансовите измами на американското Министерство на финансите.

Документите представляват над 2 хиляди доклада за подозрителни операции. От "Бъз Фийд" са предали досието на Международния консорциум за журналистически разследвания.

Според портала ръководството на финансовите институции си е затваряло очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби.

Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като "Джей Пи Морган Чейс", "Ейч Ес Би Си", "Дойче банк" и "Банк ъв Ню Йорк" са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрелата

    16 0 Отговор
    Ей така се върти света Паратааа
  • 2 фффф

    21 0 Отговор
    Банките са символа на злото !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бачо Киро

    22 0 Отговор
    Ако някой се учудва на такава новина, значи е пълен наивник.
  • 5 НАТО ВЕЦ

    10 0 Отговор
    Е, вие как я мислите?! Ми, нали най-доходоносните "бизнеси" са оръжие, наркотици, проституция и човешки органи. Тези пари някак трябва да се "избелят". Не е случайно, че на охлювите се пробутва "електронно банкиране". При него винаги те държат за топките и не разполагаш с наличност. От друга страна, реалната парична маса се върти "под масата".
  • 6 dataka e

    11 0 Отговор
    виждате ли че няма проблеми когато става въпрос за пари
  • 7 работник

    9 0 Отговор
    Еx, лелей... ужас! Аз си мислех, че с протестите, ще се променят нещата, а то видиш ли конспирацията, корупцията и прането на пари, кражбите и прочее било запазена марка на световния елит... как ли нашето правителство, което и да е , ще се бори с това и как малка България, ще живее в собствена измислена реалност, необвързана с далаверите от вън?!? Хмм, странно излиза че капитализма е прогнил и корумпиран и вече свръх изчерпан строй!!!

    Коментиран от #8

  • 8 НАТО ВЕЦ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "работник":

    Някога там четяха Маркс внимателно. Днес са гола вода и кал в ушите. "Демокрация" баце.
  • 9 Дай

    0 0 Отговор
    повече детайли Анатолий. Много "скромен" превод...Къде е драмата?
  • 10 Грую

    0 0 Отговор
    Помогнали и спечелили! Не както в България "Помогнал и го наказали" . Затуй в България има приказка: "Няма ненаказано добро!"