Last news in Fakti

10 Май, 2020 15:30 24 005 111

Китай може да срине долара

  • китай-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • долар-
  • пари-
  • валута-
  • облигации-
  • федералния резерв

Пекин държи в ръцете си облигации на Федералния резерв на САЩ

Китай може да срине долара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай може да срине долара и американския пазар на ценни книжа - след като продаде лъвския пай от държавния дълг на САЩ, който е в ръцете му. Такъв апокалиптичен сценарий на конфронтацията между двете най-мощни икономики в света е изготвен от South China Morning Post (SCMP), пише руският вестник „Московский Комсомолец“, цитиран от агенция "Фокус".

Има причини за такова развитие на събитията, както прогнозира SCMP - и то съвсем реални. Всъщност Пекин държи в ръцете си (или по-скоро в резервите на своята Национална банка) облигации на Федералния резерв на САЩ за внушителната сума от 1,12 трилиона долара. Повече от 10 години той е най-големият чуждестранен кредитор на Вашингтон. Това се дължи на строгата ориентация на китайската икономика към износ и дългосрочен излишък в търговията със САЩ.

С най-големите доларови резерви в света - повече от 3 трилиона долара, Китай инвестира значителна част от тях в държавни облигации на САЩ, чиято доходност е по-висока например от държавните ценни книжа в Германия или Япония. Следователно, чисто теоретично, в един „фин“ момент Пекин може да плати на Вашингтон целия си дълг: със самите последствия, за които пише пресата. Но в действителност, Пекин продава облигации на САЩ в Министерството на финансите не често и в сравнително малки дози - за да поддържа юана. Като цяло китайските финансови власти нямат алтернативи: сега китайската икономика продължава да се забавя, ключовите макроикономически показатели намаляват. В тази ситуация търговски и дипломатически конфликт с дългогодишен „заклет приятел“ създава допълнителни рискове. Курсът на националната валута отново достигна нивото от 7 юана за долар, което не надвишава от 2008 г.

„Подобни истории на ужасите като тези на SCMP звучат постоянно“, казва Алексей Портански, професор от Висшето училище по икономика и политика в HSE. - Но няма дим без огън: Китай наистина има мощен потенциален лост за влияние върху Америка и експертите вземат това предвид. В същото време Китай е наясно с всички отрицателни последици, включително за себе си, от последиците от такава радикална стъпка като отказ от американските облигации на ФЕД.“ Напоследък Пекин следва курс във външната политика, опитвайки се да избегне дори и най-малките рискове. Например в търговска сделка със Съединените щати, която влезе в сила на 14 февруари 2020 г., той направи сериозни отстъпки, защото изпитваше икономически затруднения и не можеше да си позволи да действа от силна позиция. Съответно според Портански публикацията в SCMP не отразява официалната позиция на китайското ръководство, а е само журналистически опит за сплашване на администрацията на президента Тръмп.

Ако в този контекст разгледаме и Русия, то за нея хипотетичният срив на долара изобщо не е печеливш. Страната изнася петрол, който все още се търгува в долари. Ако нещо се случи с американската валута, в какво тогава ще получава приходи? Между другото, през последните години руските парични власти систематично намаляха дела на долара в дяловете на Централната банка и увеличаваха дела на други валути - по-специално на юана. Когато става въпрос за покупки при внос, обаче, във всеки случай трябва да има налични долари и евро, които понякога трябва да се купуват на пазара.

„В момента разглеждам уебсайта на Global Times. Този уважаван англоезичен вестник отразява позицията на националистическата част на китайския естаблишмънт “, заяви пред МК политическият анализатор Юрий Тавровски. „И така, изданието пише, че американският дълг в никакъв случай не трябва да се докосва, тъй като той е огромен и пазарът така или иначе няма да може да бъде сринат. Освен това при настоящите макроикономически обстоятелства Пекин няма да може да постави толкова голяма сума никъде. " Така че от негова страна това ще бъде самонараняване, пълна лудост“, обобщава Тавровски. Идеята звучи грандиозно, но нищо повече. Дори китайските националисти не обмислят сериозно този вариант на „отмъщение на Тръмп“. Сдържаният коментар на Global Times относно съдбата на облигациите на Федералния резерв на САЩ, според събеседника на МК, показва много. Този вестник, който обича да „размахва сабя“, заяви в редакция от 8 май: Китай трябва да разполага с хиляда ядрени бойни глави и сто междуконтинентални ракети за тяхното използване. Очевидно наличието на такова оръжие за КНР се разглежда от авторите като по-реалистична перспектива от „мирната“ продажба на държавния дълг на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    150 53 Отговор
    Това не е вярно, демокрацията не може да има лоша икономика! Долни инсинуации на комунистите...от кадя на кадя един Китай дето пасат трева, ще бъде толкова силен икономически. Амон Ра (боко) каза, че запада е най-добрия (икономически, права на хора и т.н.)

    Коментиран от #10, #88, #97

  • 2 Хрониките на герберлунгия

    227 24 Отговор
    Значи другите държави и особенно Русия трябва да се страхуват ако долара се срине? Защото те купували с долари? Ако долърът се срине, вече никой няма да продава срещу долари, икономиките по света ще си намерят резервна валута. А за умрелите от глад американци, никой по света няма да отрони и сълза.

    Коментиран от #46, #93, #103

  • 3 Хаяско

    54 142 Отговор
    Ще срине на коча мъ...те . Долара е водеща валута от както се е появил .Все се срива пък всичко се измерва в долари и евро . Всеки долар емитиран от времето на Линкълн може да бъде похарчен във всеки магазин в Сащ . Я ми кажете коя друга валута от преди 200г е ликвидна до днес..

    Коментиран от #66

  • 4 пройчо

    154 18 Отговор
    Китай за един месец се затвори--и Еврора и сащ се о к ъ р ц у н и х а !:)))---факт!!!...Иначе,говорете си,Си няма да го премести дори!!!

    Коментиран от #108

  • 5 Стефчо Путкодероф

    33 86 Отговор
    Марче най-големият кредитор на презокеанската кравеферма е Япония,а не Китай.Пак не си си научила урока!

    Коментиран от #80

  • 6 ГосТ

    32 81 Отговор
    Е нали ако ако примерно Китай продаде тия облигации на да речем Франция новият световен лидер ще е Франция а Китай след три месеца ще е лато Занзибар.

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 😂😂😂

    90 17 Отговор
    Малииии представяте ли си..Китай купува дълга на САЩ.....няма такъв смях....
    И бай Дончо става портиер....😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 9 Галош

    45 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дмлсллслс":

    Глупости!Микел Артета от Арсенал каза че ако не е била тая пропаганда не е щял и да разбере че е болен и да пие чайчета в тях за ден два
  • 10 опорна точка

    33 65 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Не знам за долара, ама Пекин срина рублата много лошо.

    Коментиран от #12, #13, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 фактически

    18 50 Отговор

    До коментар #10 от "опорна точка":

    Ще си яде населението пекин че са милярд и нещо и ще бъдат посрани съвсем скоро.
  • 13 Говедороб

    36 6 Отговор

    До коментар #10 от "опорна точка":

    Смешно хленчене,жалка история
  • 14 Viktor

    94 21 Отговор
    Да го срине и възможно по-бързо. САЩ са гадове цял свят запалиха и икономиката им се базира само на кражби. Ще се радвам на всяко зло, което ги сполети.

    Коментиран от #23

  • 15 Сойка Присмехулка

    64 5 Отговор
    Ей, най-после 1 лев да струва 3000 долара!
  • 16 не може

    36 36 Отговор
    Нищо не може да срине. Китай просто ще разбере че света се управлява от други хора и ще види как уж апокалиптичните действия ще имат минимален ефект. Всичко е стъкмистика.

    Коментиран от #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Значи ще ти плащат

    21 9 Отговор

    До коментар #10 от "опорна точка":

    вече в юани, не в рубли. Или с ориз.
  • 19 ПРОСТ българин

    15 5 Отговор
    ЕТО КОРОНАТА ИЗЛЕЗЕ ,.,.,. НА ,.,., БЯЛ,.,., СВЯТ,.,., А ВИРОСА ОСТАНА В ВСИЧКИ НАРОДИ ПО СВЕТА ЗА НАПРЕД ......... ДО КАТО СВЯТ СВЕТУВА .......
  • 20 по спокойно

    31 66 Отговор
    Ей, вие дето виете против САЩ! Всичко ще е много хубаво, но къде са ви децата, а? Да не би да са в Китай, че не ви пука?

    Коментиран от #31, #37, #74

  • 21 ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ КОЛЕГА НА БОЙКО БОРИСОВ

    38 4 Отговор

    До коментар #8 от "😂😂😂":

    НЕ Е СМЕШНО ВСИЧКО МОЖЕ ДА СТАНЕ НА ТОЗИ ОБЪРНАТ И
    ОБЪРКАН СВЯТ,.,.,.,. САМО ЕДНО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ,.,.,.,. ДА СЕ ВЪРНЕМ ОТ ТАМ ОТ КАДЕТО СМЕ ИЗЛЕЗНА ЛИ .....
  • 22 волен сидеров

    17 1 Отговор
    айде стига бе-верно ли амиии леле мале ....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 швейк

    30 32 Отговор
    и какъв е интереса на китай да срива долара? тогава износът на щатите ще нарастне в пъти, а китай ще се окаже с една торба зелени хартийки. комсомолците така и нищо не научиха
  • 25 киро

    17 13 Отговор
    тя Мара откъде да знае,че хамериканците драпат със зъби и нокти някой да им помогне да си свалят долара много надолу,ама никой не иска,защото Мара само от клитори разбира.там тя е номер 1
  • 26 Отстрани

    55 10 Отговор
    Ролята на долара като свтовно разплащателно средство е в основата на благосъстоянието на САЩ. Стабилността му се поддържа с нестабилност на всички останали валути. Затова именно са американските бази и самолетоносачи из целия свят. Някои държави като Ирак и Либия изгоряха заради опитите си да го заменят. Но Китай и Русия са друга бира. Почне ли китайската капка да дълбае долара, резултатите ще се усетят чак след 20, 50 или повече години.

    Коментиран от #28

  • 27 О ,не знам...

    47 13 Отговор
    Винаги има "империя " ,която доминира и по всичко личи ,че китай е следващата. Което не е добре ,защото китайците са много гадни хора.
  • 28 Хи Хи

    20 26 Отговор

    До коментар #26 от "Отстрани":

    Китай са крадци и нищо не могат да направят.Имат едно пробито корито украински самолетоносач и това е.
  • 29 Монгола

    41 23 Отговор
    Китай може да срине Обора и да им скъса хастара!
  • 30 Начо

    28 37 Отговор
    Вестник московски комсомолец да ми яде к..
    Китай държи 8% от държавния дълг на САЩ.Толкова държи япония,.70%от задълженията се държат от американски инвеститори.
    Обратно,китайските компании са целите в задължения към чужди инвеститори и най вече към американски.Тъй като китайските компании по закон са с 50% държавно участие,тези задължения са и държавни.В това отношение,китайската икономика е в много слаба позиция.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГосТ

    28 8 Отговор

    До коментар #30 от "Начо":

    А някой казвал ли ти е как дългът на японската икономика е 240% от БВП.

    Коментиран от #40, #45

  • 33 Ю Кортес

    22 19 Отговор
    От опит знам че комсомолците и комсомолките дават всичко за долара

    Коментиран от #36

  • 34 иван

    34 16 Отговор
    Защо ми се струва, че американците ще обвинят Китай за вируса, ще им изпратят на една сметка за обещетение от няколко трилиона, съответно Китай ще откаже да плати, и американците с чисто лице ще откажат да си платят дълговете по облигациите държани от Китай...Накрая ще излезе че Китай не само няма да срине долара, ами и че държи скъпа тоалетна хартия.

    Коментиран от #39, #86, #107

  • 35 ха ха ха ха

    16 11 Отговор

    До коментар #16 от "не може":

    Ха ха ха ,еееей,тоя Китай ,не знае,че тук у форума на Факти има един "знаещ" ,че да дойде да го пита за управляващите на света кои са;))))) ами още се лута пустия му Китай ,и не е разбрал...
    Абе от къде ви намират такива "умове" не е ясно......само ни разсмивате тук.
  • 36 любопитен

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ю Кортес":

    Ти пък к'во си имал, че да си давал?
  • 37 ха ха ха ха

    18 19 Отговор

    До коментар #20 от "по спокойно":

    Настъпил си ги по болното място. Подскочили като ужилени. Ха-ха-ха...Тук пишат против САЩ, пък на вайбъра и скайпа - дечицата от САЩ - колко са доволни и щастливи. Весело!
  • 38 русия е джудже

    24 25 Отговор
    Руските икономически джуджета тръгнали да пишат за икономически сривове на двете водещи икономики.По-голям майтап няма.
  • 39 без име

    18 0 Отговор

    До коментар #34 от "иван":

    Това до сега са го правили само Зимбабве,след позволение на Кредиторите и Гърция през 2015,също след позволение ,иначе се обявява фалит.
  • 40 сссс

    10 9 Отговор

    До коментар #32 от "ГосТ":

    И ? Да не би да са пред фалит или ?! следващата най-силна валута след долара е японската йена.

    Коментиран от #43

  • 41 АНЕНЕРБЕ

    34 5 Отговор
    Целта на КИТАЙ не е да СРИНЕ долара , а да го ЗАМЕНИ с виртуална валута, с която ще остойностява транзакциите и спрямо която ще бъдат оценявани всички останали национални валути.

    Спомняте си, че те създадоха паралелна на СУИФТ разплащателна система в основата на която стоешу КИТАЙСКАТА ВАЛУТА.

    САЩ могат да преодолеят всякакви турболенции с долара , но не и това да бъде ДЕТРОНИРАН като световно разплащателно средство.

    Точно към това се стремят КИТАЙЦИТЕ !!

    Коментиран от #42

  • 42 Пхахаха

    15 18 Отговор

    До коментар #41 от "АНЕНЕРБЕ":

    Каква валута и критерии може да е бърсалника за задник юана.
  • 43 Коптор

    22 8 Отговор

    До коментар #40 от "сссс":

    Хаха Япония е по-задлъжняла и от щатите.Япония не са никакъв фактор

    Коментиран от #44, #48

  • 44 Госあ

    15 24 Отговор

    До коментар #43 от "Коптор":

    Расия е фактор викаш 😂 тея ракети да си ги ....всички знаем руската техника. Ай бегай се скрий

    Коментиран от #57

  • 45 Госあ

    6 11 Отговор

    До коментар #32 от "ГосТ":

    А някой казал ли ти е ,че изобщо не им пука. Щото хората предпочитат качество и ОРИГИНАЛ. А, 🐀 ?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бесен Язовец

    21 10 Отговор
    За оборските щати си мечтаят само соросоидчета където не са ходили там! В Китай не е навсякъде хубаво но не по различно на лошите места от Алабама и Луизяна!
  • 48 Госあ

    10 17 Отговор

    До коментар #43 от "Коптор":

    Бацка, а БВП на Япония знаеш ли колко е ? И колко е на Расия ? А ?

    Коментиран от #49, #50, #51, #54

  • 49 12345

    17 4 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Заемите влизат в БВП. А при дълг от 240% от БВП ,означава,че живее на вересия.Който и да било.

    Коментиран от #52

  • 50 Коптор

    16 14 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Хаха кой брои руската икономика за нещо.Тя е по-малка от холандската.
  • 51 Хахаха

    17 0 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Е и може да е огромен но е факт че произвеждат по-малко от колкото харчат.Тоест са на минус.Положителни и отрицателни числа учил ли си учат се в средното училище.

    Коментиран от #53

  • 52 Госあ

    13 17 Отговор

    До коментар #49 от "12345":

    😂 аха, само в Расия живеят истински,щото никой не иска да им даде и един цент заем 😂

    Коментиран от #55, #63, #65

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тухо уе Смешен

    7 5 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Много се жегна бе да не си дръпнат в България искаш ли да ти дам адрес и да се видим да ти спукам от бой жълтата глава корейска.

    Коментиран от #62

  • 55 Хахаха

    14 6 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    А Япония живее на вересия само защото е в гърба на Русия и има бази там.Тоест ако не е Америка япония отдавна ще е на дъното на океана.

    Коментиран от #58

  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 2 Отговор
    Стига глупости! "Лъвският пай" е около 10 %....Американците може да са всякакви, но в сметките си са железни.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #55 от "Хахаха":

    Ти геополитика ли си учил или к'во ? 😂 гледам много ги разбираш нещата хахахаха
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ха ха ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "Смех":

    Ох,че си наивник. Тоя му ползва ника бре;))) И друг път го е ползвал.Не виждаш ли,колко неграмотно тоя пише и какъв изказ има. Прави по 10 правописни грешки в изречение. Стила на писане на другия няма нищо общо с тоя неграмотник.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 12345

    17 10 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    Какво общо има тук Русия? Отговорих за за дълга на Япония. Но вие троловете ,за каквото и да се пише все Русия ви е в устите;) Виж под леглото си да няма някой руснак и да не скачаш и ти от балкона като американеца;руснаците идат ;)
    И щом толкова те интересува тая пуста Русия ....трябва и да знаеш,че Русия дава заеми на САЩ ,за да не фалират. Китай ги отряза,остана само Русия да ги спасява. Русия преди година даде заем и на Япония...

    Коментиран от #67, #75

  • 64 Иван

    12 1 Отговор
    Да нямаш пари-лошо,да имаш пари-пак лошо.Така раэбрах.Китай е нещастен че държи три трилиона,САЩса щастливи и вече парцелират Луната.
  • 65 12345

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    И да ползваш чужд ник,означава,че се срамуваш от самия себе си.Отвратен от своята същност ,искаш да приличаш на друг,за да не се терзаеш от статуса си на мижитурка..
  • 66 БРЦК

    13 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хаяско":

    Долара световна пара след ВТОРА СВ.ВОЙНА БРЕМУУДСКИТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ БОРСАТА РАЗПЛАЩА В $ САДАМ ГИ НАРУШИ ИРАН ГИ ОТХВЪРЛИ ГОРБАЧОВ ВЪРЗА РУБЛАТА ЗА $ - ПЕТРОЛ ЧРЕЗ КОНСТИТУЦИЯТА ПУТИН Е НА ПЪТ ДА ГО ПРОМЕНИ ДО КРАЯ НА 2020 .КИТАЙ КАТО КРЕДИТОР НА ФАШ С ОКОЛО 3 ТРИЛ.$ НЕ ИМ Е УДОБЕНА ОБЕЗЦЕНКА НА $ ДРУГИЯ ВАРИАНТ Е ДА ОБЯВЯТ ТЕХН.ДЕФОЛТ НА ФАШ ТОВА ЗНАЧИ ВОЙНА .НО РЕШЕНИЕ ЩЕ ИМА ТОВА СА НАПРЕЖЕНИЕТО В САЩ И ВЪТРЕШНО ФИНАНСОВИ НЕУРЕДИЦИ Т.ЕСТ. МИРИШЕ НА ВЪТРЕШНА ВОЙНА В САЩ .
  • 67 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "12345":

    Той се е эакалил на американси миноносец Доналд Кук
  • 68 Руски пияница

    20 17 Отговор
    Щатския долар го сринват откакто се помня и все световна валута си остава, с която се разплащат всички световни икономики, правят се договори и се търгува с долари. Чувал съм, че и преди да се родя, нЕкои са се опитвали да сринват въпросния долар, в същото време авоарите на руските, китайските и всякакви други олигарси, милиардери и т.н., са в щатски долари. Даже цените в абсолютно всички китайски сайтове за международна онлайн търговия са в щатски долари и в нито един от тях юана не съществува като разплащателна единица. Но, както казват, мечтите са безплатни и няма лошо Китай да мечтае, но истината е, че без САЩ те са кръгла нула.

    Коментиран от #69

  • 69 Иван

    5 7 Отговор

    До коментар #68 от "Руски пияница":

    Грабвай една кола и се повоэи по американските пътища,джигери повече не ти трябват
  • 70 В .В.

    7 2 Отговор
    Доларът няма да се срине,,защото,,,Седесаргербератлантите,със своите собствени спестявания ще защитят Дон Долар,, И ако това не помогне,,ще продадат майките си и ще набавят долари...Светът да е спокоен докато ги има рицарите без броня...!! Не си спомням да съм виждал ,, долар,,Ко е туй??
  • 71 ЧЕТЕЦ

    1 4 Отговор
    Щом може ...значи ще го направи!
    Да живее Федкойна!!!

    Коментиран от #99

  • 72 хахаха

    1 1 Отговор
    и сега чифутите ще трябва да печатат китайки ринминбита.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Бат САЛИ

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "по спокойно":

    А да не би в АМЕРИКА

    Коментиран от #81

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Роко

    8 4 Отговор
    Леле горките амери и джапанки щом опряха Русия да ги спасява. Е бива да си м.лоумен ма чак толкова не бива. Русия не дава заеми, а инвестира в американски ценни книжа (както и Китай), разликата е от земята до небето. Облигациите на САЩ на световния пазар се смятат за сигурна инвестиция която носи стабилен доход. Това е причината ежегодно Китай да влага всеки свободен долар в тях. Точно това прави юана една от стабилните валути. Едно много умно джудже преди няколко години продаде американските облигации които имаше държавата му и това доведе да поевтиняване на рублата с 50%. След това като разбра че за пореден път е нацапало гащите се юрна да купува същите облигации
  • 77 ур ут

    6 1 Отговор
    Хахахаха смешен рев. Ще срине рублата първо
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 iup tryr

    8 4 Отговор
    За долара не нам,но за рублата виждам,че е много ценна!
    1$-73.51руб.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 мнение

    7 1 Отговор
    След корона-вирусът, който беше създаден с определена цел, следва глобална война! Иначе олигархията в сянка няма да може да продължи да управлява света.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 курейски дик татор

    3 4 Отговор
    китай без западния потребител е само ай
  • 85 Иван

    5 5 Отговор
    Този, който е писал тази глупост е бил на доста водки, а преписвачът тук даже не е вникнал за какво слага такова заглавие, нито в същността на текста. Китай е бенефициента на дълга, а САЩ са платец и САЩ си изкупува книжата на падеж, а не Китай да му ги плаща. Що за тъпотия до шия...ей така се държи един народ в неведение и тъпотия с ей такива простотии.
    И за сведение на путинофилите, които най-вероятно вече са полюцирали в гащите от кеф, четейки заглавието: една от стъпките, които се очакват като контрамярка срещу Китай след осъдителни присъди за скриването на епидемията е САЩ да прихванат част от дълга си към Китай. С думи прости ще го изтрият като дължим, но това ще стане след като Китай бъде осъден локално. В момента тече промяна в американското законодателство за да може това да стане възможно. За да не е голословно схемата е: граждани подават масово искове, които се обединавят в един. След съдебна присъда и след като те не могат да си възмездят вземането от Китай, правителството на САЩ им изплаща компенсации, а за да си вземе своето САЩ сторнират облигационен дълг към Китай.

    Коментиран от #89, #92, #105

  • 86 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "иван":

    Точно това е схемата в момента адаш
  • 87 чичо Дончо

    3 1 Отговор
    Че ми срине дедовеца Китай ...
  • 88 TтТ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    Ало ентусиаста, ако Китай може и има сметка от това, до сега да го е направила!Кефиса като ......
  • 89 ТтТ

    1 4 Отговор

    До коментар #85 от "Иван":

    Човек това е руска агенция, надъхват тяхните хора в зомбирано състояние!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #85 от "Иван":

    ПРАВ СИ!!!Точно така ПРЕКАРВАТ света!!!!ПРОМЕНЯТ ТЪПИТЕ СИ ...ЛОКАЛНИ!!!!!!!ЗАКОНИ И ИЗИСКВАТ СВЕТЪТ!!!!!ДА ГИ СПАЗВА!!!!!!!!Кретените пуснаха паникдемията точно ,отчитайки ЗАПЛАХАТА!!!!Готови са да затрият света ,за да са на ПЕЧАЛБА!!!!!!
  • 93 Олга Курникова

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хрониките на герберлунгия":

    Ще си намерят резервна валута нанай . Комунистите най-много обичат долари .Още от Бай Тошово време ,че чак досега . Най-смешното е ,че комунистическите бизнесмени когато правят сватбени подаръци още ги номинират в долари , а иначе са големи рубладжии. Майтап бе Уили!
  • 94 Хан Сол

    0 0 Отговор
    Тъкмо ще им тръгне икономиката на сша . Евтин долар евтини стоки и външна търговия
  • 95 Тревоман

    1 2 Отговор
    Няма как да стане това ... тези облигации работят по съвсем различен начин и нямат нищо общо с долара. Да не отбелязвам, че в мвф е почти целия свят и се крепим на долара. Китай най-много да бъде заличен ако някога посмее да потърси осребряване чрез заплаха. Тези облигации-гаранции имат давност още 30 години...
  • 96 Просто човек

    2 1 Отговор
    А бе льоловци! В интерес на Китай е долара да е висок, а китайската йена да е ниска. Но какво може да се очаква от икономически неграмотни хора?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Пророк

    1 1 Отговор
    Ако едно нещо изобщо е възможно да се случи, то все някога се случва:лейтенант Мърфи
  • 101 Пророк

    1 0 Отговор
    Ако едно нещо изобщо е възможно да се случи, то все някога се случва:лейтенант Мърфи
  • 102 Blackthorn

    1 0 Отговор
    На пръв поглед това е прекрасно, но ако се замисли човек е ясно, че ще последва конвенционална война...
  • 103 Blackthorn

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хрониките на герберлунгия":

    ...А за умрелите от глад американци, никой по света няма да отрони и сълза.

    Да, ама нали се сещаш, че змията като умира хапе най-лошо?
  • 104 Уса

    1 0 Отговор
    Сривайки долара ще сринат и себе си,защото цялата китайска икономика е зависима от долара,както и на повечето страни по целия свят.Долара се е превърнал в световна валута а не само американска.САЩ подържат банкнотите в изряден вид,за да не ги лепите с тиксо.В САЩ има малко долари всичко е навън
  • 105 Boxer 3.0

    4 0 Отговор

    До коментар #85 от "Иван":

    Пропускаш момента, че Китай няма да останат безучастни.
    Като за начало, САЩ ще трябва да си произвеждат стоките (сега внасяни от Китай) сами. Говорим за 1 500 милиарда $ годишно. Как ги виждаш да организират такова производство?
    Вариант е САЩ да се пробват с Лтинска Америка, Индия или Африка - който им се върже. Обаче манталитета там какъв е? Могат ли да се организират както китайците?
    Отделно, за производството се иска промишленост и енергетика А това са мощности които се изграждат с десетки години, а не както да подпишеш "Стимилиращ Пакет" за 3 000 милиарда $, примерно...
    Китай могат да си произведе всичко и всеки да работи срещу купичка ориз, а можеш ли да си представиш това да стане в САЩ?
    Резултатите ще са плачевни, дори без активна реакция от страна на Китай.

    Коментиран от #106

  • 106 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #105 от "Boxer 3.0":

    Споко нито Китай ще срине долара нито САЩ ще сторнират облигациите. 60% от китайския бюджет се попълва от данъците и таксите които плащат американските компании, ако сринат долара това ще предизвика колапс в китайския бюджет. САЩ няма да сторнират облигациите щото ако го направят никой няма да им ги купува вече (никой не е толкова луд да заколи кокошката снасяща златни яйца). Така че доларов апокалипсис няма да има колкото и да им се иска на московските другари.
  • 107 Gost

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "иван":

    Това и във фантастиката не е заложено като опция ако щатите откажат да обслужват дългът си под какъвто и да е предлог нито една държава няма да има каквото и да е вземане даване с тях виж какво стана когато Луканов наложи мораториум по плащането на външния ни дълг. Ти самият ще имаш ли някъкво отношение с които и да е било ако знаеш че няма да ти бъде платено съмнявам се
  • 108 койчо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "пройчо":

    сега като се отвориха за производство да си продават там вътрешно джунджурийките и да им видим растежа, всичко е свързано производсто-пазари едно от тия да спре и двете страдат
  • 109 Хлъц

    0 0 Отговор
    Нищо не става от раз! Пропуска се една малка,но много важна подробност.Поднебесната и баба Меца от 2014 година,плавно пускат техни ДЦК на пазара.Но с тънката схема- покупка на физическо злато с тонове.Само през миналата година, са " позлатили" хартия срещу злато,за над 1,3 милиарда! А общо са стопили ДЦК за пет години за 170 милиарда.Всичко в злато.Колкото до " глупавите" руснаци,те от 170 милиарда ДЦК ,ги " стопиха ,до 13,5 милиарда до края на 2018.А към Януари се " отърваха " закупувайки от световната борса 34 милиона унции злато.В момента държат ДЦК за 1,7 милиарда.Двата колоса изкупиха за около пет години над 27% от световните запаси- през ДЦК и със свободни зелендаши от експорт.Русия вече е световен лидер в покупка на злато, към м.Март има в трезора си 2290 тона! За Дракона няма точни данни.По азиатски си мълчат скромно.Имаше инфо преди година( уж изтекло) че държат над 22 хиляди тона.Нищо чудно! Те са империя от хилядолетия,трупала непрекъснато злато.Нищо чудно да го направят в точно определвн момент- в синхрон,да вкарат златен паритет.Припомням " БА З ЕЛ-3 от 29Март-2019.Кой разбрал- разбрал!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания