Отидете към основна версия

12 004 48

Хитлер е извършил едно невероятно престъпление

  • адолф хитлер-
  • дания-
  • нацисти-
  • престъпление-
  • велосипеди-
  • хитлер

В окупирана Дания велосипедите са били много важно средство за транспорт

Снимка: Shutterstock

През октомври 1944 година фюрерът на Третия германски райх Адолф Хитлер одобрява решението за конфискуването на велосипедите в окупираната Дания. Това пише CPH Post, позовавайки се на изследване, публикувано в списание Historisk Tidsskrift. По данни на изследователите, това е един от малкото случаи, когато Хитлер е предприемал непосредствено участие в управлението на Дания по времето на Втората световна война.

Това решение е хвърлило датчаните в ярост: те започнали да издават тайно вестници, в които осмивали немците и наричали откраднатите велосипеди тайното оръжие на Хитлер, пише Блиц. Ръководителят на изследователската работа Джон Лауридсен отбелязва, че епизодът с конфискацията на велосипедите изглежда незначителен в списъка с престъпленията на Хитлер, но той е открил вътрешна борба за власт в немските окупационни сили. Войските в Дания тогава са били командвани от Херман фон Ханекен, датското отделение на гестапо е било оглавявано от обергрупфюрера на СС Гюнтер Панке, а в качеството на имперски представител в Дания от Германия е бил изпратен Вернер Бест.

Всеки от тях е имал свои цели и методи за тяхното постигане: Ханекен и Панке се обявявали за сурови мерки, Бест се е безпокоил от вероятността за избухване на безредици заради конфискуването на велосипедите. Последният е уговорил Хитлер да намали обема на иззетите транспортни средства, но, въпреки това, случилото се смята за най-голямата кражба на велосипеди в историята на Дания. Официално конфискацията на велосипедите била наречена "придобиване", смятало се, че собствениците им ще получат компенсация от държавата, а всъщност, подчертават изследователите, това е било кражба.

Историците отбелязват, че в окупирана Дания велосипедите са били много важно средство за транспорт - поради недостига на гориво те са били необходима алтернатива на автомобилите. Планът по превземането на Дания е бил утвърден в Берлин през 1939 година, още през април 1940 година войските окупират страната. При това режимът на военна окупация в Дания е започнал едва през 1943 година - до тогава кралят и правителството са успели да запазят своите правомощия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания