Отидете към основна версия

3 946 41

Ердоган отсече: Решение в Кипър - само при зачитането на правата на кипърските турци!

  • турция-
  • кипър-
  • никос анастасиадис-
  • реджеп ердоган-
  • севернокипърска турска република

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част беше окупирана от Анкара в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решение в Кипър е възможно само със зачитането на равните права на кипърските турци, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод годишнината от нахлуването на Турция в Кипър през 1974 г., предаде частната телевизия НТВ.

"Постигането на справедливо и трайно решение на острова е възможно само с признаване на равния статут на кипърските турци", заяви Ердоган.

"Кипърската гръцка страна трябва незабавно да признае политическото равенство на кипърските турци и равностойните им права върху природните залежи на острова", изтъкна още Ердоган. цитиран от БТА.

Вицепрезидентът Фуат Октай направи сходно изявление. Той заяви, че са "безполезни усилията на дуета на кипърските гърци и гърците да оформят района съобразно собствените си интереси, без да зачитат правата на Турция върху континенталния шелф и легитимните права и интереси на кипърските турци", предаде Анадолската агенция.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само от Анкара.

На днешната тъжна годишнина сме изправени пред безпрецедентно ескалираща и разширяваща се турска агресивност, заяви гръцката президентка Катерина Сакеларопулу по повод 46-ата годишнина от турското нахлуване в Северен Кипър през 1974 г.

Сакеларопулу отбеляза още, че "същевременно сме изправени пред скорошното превръщане на "Света София" в джамия. Това е решение, което наранява не само гърците, но и всички, които смятат, че този изключителен символ на християнството принадлежи на човечеството и на световното културно наследство и което отдалечава Турция от ценностите на светската държава и принципите на толерантността и плурализма".

Гръцкият президент подчерта, че приоритет за страната ѝ остава постигането на справедливо и устойчиво решение на кипърския въпрос на основата на решенията на Съвета за сигурност на ООН, както и безпрепятственото разпространение на европейските постижения на цялата територия на Кипър.

Тя се обяви за решение, което ще освободи Кипър от турските войски и от нежизнеспособната система на гаранциите, която позволява на трети страни (Турция, Гърция и Великобритания) да се намесват в делата на Република Кипър.

От своя страна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта, че 46 години по-късно раната на Кипър продължава да кърви, но и небето на целия регион, за съжаление, продължават да покриват все повече облаци от провокациите на същия виновник, като очевидно говореше за Турция.

Никога няма да се примирим с последиците от турското нашествие (в Кипър), подчерта гръцкият външен министър Никос Дендиас в изявлението си за годишнината.

На 20 юли 1974 г. Турция предприема интервенция в Кипър в отговор на преврат срещу президента Макариос, извършен от гръцки националисти с подкрепата на военната хунта в Атина. В резултат Турция окупира северната част на острова, където през 1983 г. е провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.

Турски войски остават в Кипър въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. 

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: