Отидете към основна версия

3 497 11

Тачи плаши с промяна на граници на Балканите

  • хашим тачи-
  • косово

Подялбата на Косово ще означава промяна на границите за поне още шест държави. Това каза косовският премиер Хашим Тачи в интервю за агенция Асошиейтед прес.

"Някои сръбски официални лица предлагат подялба на Косово, но промяната на границите ще бъде опасен прецедент за Балканите. Сърбите от северната част на Косово трябва да се интегрират в обществото...Никога няма да се стигне до подялба, защото подялбата на Косово означава промяна на границите на поне още 6 държави", подчерта премиерът.

"Косово иска преговори със Сърбия, за нормализиране на отношенията ни. И Косово, и Сърбия ще имат интерес. Това ще означава и край на епохата на конфликтите в региона и по-бързо интегриране на всички страни в ЕС", каза още Хашим Тачи.

"Ние трябва да започнем преговорите. Колкото повече отлагаме диалога за разрешаване на въпросите, пред които сме изправени толкова по-сложно ще приключи този процес", подчерта още той.

Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 90 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини