2 Юли, 2012 17:47 1 919 3

Косово с пълен суверенитет от септември

  • косово-
  • независимост-
  • суверенитет-
  • сърбия

Косово ще стане напълно суверенна държава през септември. Историческото решение взе Международната управляваща група за Косово, която се създаде преди четири години, когато провинцията се отцепи от Сърбия. Групата наблюдаваше какво се случва в новоизлюпената балканска държава, призната от 80 страни, сред които повечето европейски държави и САЩ.

На 17 февруари 2008 г. Прищина обяви едностранна независимост от Сърбия, предизвиквайки остра реакция на Белград и Москва и изостряйки напрежението в региона. Преди това Косово формално се води в пределите на Сърбия, но се управлява от протекторат на ООН след войните в бивша Югославия. 

Въпреки пълния суверенитет, много вероятно е силите на НАТО в Косово да остават и след септември. Продължава да тлее напрежение между мнозинството от етнически албанци и сръбското малцинство (около 6% от населението), концентрирано в северната част на Косово. Именно там стават и чести гранични сблъсъци - косовските сърби издигат пътни блокади, за да попречат на Прищина да установи контрол над граничните пунктове в Северно Косово, което те считат за част от сръбската държава. При отделни акции пък косовари блокираха вноса на сръбски стоки през границата.

Новият статут на Косово бе решен на ключова среща във Виена, където се събраха 25 държави, включително Турция и САЩ. Те решиха, че Прищина е изпълнила всички ангажименти, включително приемането на законодателна рамка, поради което продължаване на наблюдението не е нужно, съобщи АФП.

Преди днес европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малстрьом връчи на Прищина "пътната карта" с 95 критерии за безвизов режим при краткосрочни посещения в страните от Шенгенската зона. Тази възможност вече е предоставена на гражданите на Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина.

Изискванията на ЕС към Косово са свързани с издаването на нови електронни паспорти, спазването на човешките права, охраната на границите и миграционните потоци, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Отношенията с Косово са от особена важност за европейската интеграция на Сърбия. Белград се съгласи с Прищина по важни въпроси като преминаване на границата, издаване на шофьорски книжки, регистрация на земя, признаване на дипломи и т.н. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pozora

    1 0 Отговор
    ЕДно време дядо ми се е сражавал за българия там,а сега продажните депутати и Америка пуснаха ислямските екстремисти да си направят държавица.Да видим сега до къде ще им се простре апетита.
  • 2 georgi

    1 0 Отговор
    Започва се........
  • 3 СССР

    1 0 Отговор
    по историческо ми се вижда абхазия на която упорито не и дават независимост ами палестина