Last news in Fakti

27 Юли, 2012 15:15 959 0

Двойна коалиция ще води Сърбия в ЕС

  • ивица дачич-
  • сърбия-
  • косово-
  • ес-
  • балкани-
  • томислав николич
Двойна коалиция ще води Сърбия в ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ивица Дачич, бившият говорител на починалия силовак Слободан Милошевич, официално е новият сръбски премиер, след като парламентът одобри неговия кабинет. Дачич апелира Европа и Балканите да забравят миналото и да отхвърлят резервите си към новото сръбско правителство, предаде Ройтерс.

След 12-часови дебати 142-ма депутати одобриха коалиционното правителство на социалистите, водени от Дачич, и националистическата Сръбска прогресивна партия на президента Томислав Николич. 72 законотворци бяха против.

Дачич потвърди, че европейското членство на Сърбия е ключов приоритет. Целта му е да стигне до дата, когато преговорният процес ще започне. Обеща и диалог с Косово, което е ключово условие по сръбския път към Брюксел. „Сърбия протяга ръка за помирение на всички. Нека се занимаваме не с миналото, а с бъдещето“, обяви социалистът.

Новото правителство трябва да се справя и с не по-малки икономически предизвикателства – рецесия, безработица от 25% и застаряване на населението.

Националистите и социалистите последно управляваха заедно в края на катастрофалното управление на Милошевич, което вкара страната във война с НАТО и изгони 1 млн албанци от Косово, отбелязва Ройтерс.
Томислав Николич е бивш ултранационалист и бивш заместник на Войслав Шешел, лидер на Сръбската радикална партия. В момента Шешел е подсъдим от Международния трибунал в Хага за военни престъпления. Там върви и делото срещу военния лидер на босненските сърби Ратко Младич и политическия им лидер Радован Караджич.

Сърбия придоби статут на кандидат за членство в ЕС през март тази година, след като бе подписано ключово споразумение с Прищина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: