Last news in Fakti

14 Юни, 2012 20:01 1 592 0

ЕК връчи на Косово пътна карта за безвизов режим

  • шенген-
  • визи-
  • ес-
  • косово

 

 
Европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малстрьом връчи на министъра по европейски въпроси на Косово Влора Читаку "пътната карта" с 95 критерии за преминаване към безвизов режим при краткосрочни посещения на косовски граждани в страните от Шенгенската зона, предаде РИА "Новости".
Тази възможност вече е предоставена на гражданите на Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина.
Изискванията на ЕС към Косово са свързани с издаването на нови електронни паспорти, спазването на човешките права, охраната на границите и миграционните потоци, борбата с корупцията и организираната престъпност.
"Положението в северно Косово /където живее сръбско малцинство/ макар и сложно не влиза сред условията на "пътната карта", отбеляза Малстрьом.
През януари ЕК започна разговори с властите в Прищина за либерализация на визовия режим. Крайната цел на преговорите е отмяната на визовия режим за жителите на Косово, припомня БГНЕС.
На 17 февруари 2008 г. Прищина обяви едностранна независимост от Сърбия. Косово е признато от САЩ и повечето държави от ЕС. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: