Отидете към основна версия

3 179 31

Лукашенко нарече протестиращите „овце”, контролирани от чужбина

  • беларус-
  • минск-
  • александър лукашенко-
  • протести-
  • овце-
  • избори

Опозицията отхвърли резултатите от вота

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Беларус Александър Лукашенко описа участниците в демонстрациите, които протестират срещу спорния президентски вот, като "овце", които са контролирани от чужбина, информира AFP.

Лукашенко спечели шести президентски мандат, след като получи подкрепата на повече от 80% от гласувалите на проведения в неделя вот. Държавният глава подчерта, че властите са следили участниците във вчерашните протести. "Ние засякохме разговори от чужбина. Имаше обаждания от Полша, Великобритания и Чехия, те ръководят нашите - простете ми - овце", каза Лукашенко, цитиран от News.bg.

Лидерът на Беларус се закани, че няма да позволи страната да се "разкъса". Междувременно германското правителство изрази "силни съмнения" относно спорния президентски вот и също осъди арестите на протестиращи след изборите. Говорител на правителството коментира, че минималните стандарти на демократични избори не са покрити и това е "неприемливо".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък призова Беларус да публикува точните резултати от президентските избори. "Фундаменталните права в Беларус трябва да се спазват", написа тя в Туитър и призова беларуските власти да гарантират, че гласовете от вчерашните избори са преброени и публикувани вярно. Министерството на вътрешните работи на Беларус съобщи, че около 3000 протестиращи са арестувани. Опозицията отхвърли резултатите от вота.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: