Отидете към основна версия

1 150 2

Гърция се надява на бърз заем от ЕС и МВФ

  • гърция-
  • ес-
  • заем

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви днес, че вярва в отпускането на бърз заем на Гърция от МВФ и ЕС, който беше договорен през февруари т.г., тъй като страната разполага с достатъчни резерви само до 16 ноември, предаде АФП.

"Вярвам, че до средата или края на ноември това (отпускането на заема) ще стане, защото държавните резерви ще стигнат само до 16 ноември", посочи Самарас на пресконференция след срещата на върха на ЕС. Атина от месеци очаква с нетърпение деблокирането на транш от 31,2 милиарда евро, които ще послужат по-специално за рекапитализиране на банките. Този транш е част от общата сума 140 милиарда евро, обещана на страната през зимата от международните кредитори. Отпускането му се забави заради политическата криза в Гърция през пролетта, която беше последвана от продължителни разговори между правителството и представителите на "тройката" кредитори МВФ-ЕС-ЕЦБ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гърция с глътка въздух от „Тройката“

    Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас постигна споразумение с тройката кредитори на страната - МВФ, ЕС и ЕЦБ, за нов пакет от мерки за драс ...
    24.10.2012
    1 150
    0
Новини по държави: