Last news in Fakti

24 Октомври, 2012 17:03 1 138 0

Гърция с глътка въздух от „Тройката“

  • тройка-
  • гърция-
  • дълг

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас постигна споразумение с тройката кредитори на страната - МВФ, ЕС и ЕЦБ, за нов пакет от мерки за драстични икономии, за които настояват кредиторите, съобщи високопоставен служител във финансовото министерство.

Министерството възнамерява да представи идната седмица в парламента два проектозакона с оглед те да бъдат приети до 12 ноември, за да се утвърдят ангажиментите на Гърция. Преди това обаче тези проекти трябва да бъдат одобрени от ръководителите на трипартийната правителствената коалиция, уточни източникът.

Гърция си осигури дългоочакваното удължение на срока за изпълнение на фискалните цели, съобщи пред парламента финансовият й министър Янис Стурнарас.

"Получихме отсрочка", обяви министърът, малко след като заяви пред репортери, че е приключил сделката с международните кредитори, която вече трябва да бъде утвърдена единствено от правителството.

Финансовите министри от еврозоната са насрочили среща на 12 ноември, за да обсъдят деблокирането на ключов транш от заемите на ЕС-МВФ на сума 31,5 милиарда евро, който е замразен от юни.

Гръцкият премиер Андонис Самарас подчерта, че спешната необходимост от отпускането на тези пари, защото на 16 ноември финансите на страната може да се окажат на нулата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: