Отидете към основна версия

6 126 144

Турция сипе обвинения по Гърция в милитаризиране на острови

  • турция-
  • гърция-
  • хулуси акар-
  • средиземно море

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар обяви, че страната му е готова да бъде домакин на четвъртите преговори на НАТО с Гърция за ситуацията в Средиземно море

Снимка: БГНЕС

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар обвини Гърция в милитаризиране на островите в Средиземно море, цитираха думите му от TACC, предаде "Фокус".

"Гърция продължава да милитаризира островите. Ние сме за диалог и желаем да решаваме проблемите (в Средиземно море) с мирни средства", заяви ръководителят на турското министерство на отбраната в ефира на турската телевизия NTV.

Според Акар на първо място "остров Кастелоризо", който се намира на няколко километра от Турция, трябва да бъде демилитаризиран. Той обяви готовността на Турция да бъде домакин на четвъртите преговори на НАТО с Гърция за ситуацията в Средиземно море. Акар също изрази мнение, че „гръцкият народ не трябва да се поддава на инициативите на (френския президент Еманюел) Макрон, който се опитва да спаси позицията си“.
В същото време турският министър заяви, че връщането на изследователския кораб „Оруч Рейс“ в териториалните води на Турция не означава, че Анкара "се е отказала от правата си в Източното Средиземноморие".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: