Отидете към основна версия

987 0

Исландците са за нова конституция

  • исландия-
  • референдум-
  • конституция

Две трети от исландците подкрепят предложенията, направени от граждански комитет за съставяне на нова конституция.

Това показват предварителните резултати въз основа на гласовете, подадени в половината от избирателните секции на консултативния референдум, организиран вчера в островната държава.

Гласували са 49% от избирателите, което е много по-малко от 72,9%, регистрирана избирателна активност на миналогодишния референдум по въпроса за изплащане на компенсации на гражданите на Великобритания и на Холандия, пострадали от фалита през 2008 г. на исландската банка Айсейв.

Предложенията за нова конституция бяха подготвени от избрана през 2010 г. комисия за ревизиране на основния закон, съставена от 25 граждани, направили допитване сред сънародниците си по интернет.

На референдума, чийто резултати само ще помогнат да се установят нагласите на избирателите, исландците трябваше да отговорят с"да" или "не" на шест въпроса, свързани с природните ресурси на Исландия, националната църква и бъдещата демократична система на страната.

Сегашната конституция на Исландия е от 1944 г., след като островът получи независимост от Дания. Икономическият срив през 2008 г. в резултат на финансовата криза, отприщи социални движения и настоятелни искания бъдещата конституция да бъде съставена от обикновени граждани.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини