Отидете към основна версия

1 812 5

Отмениха връчването на Нобеловите награди за наука и литература в Стокхолм

  • нобел-
  • нобелова награда

Церемонията за Нобеловата награда за мир в Осло също беше отменена

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Физическата церемония за връчване на Нобеловите награди за наука и литература в Стокхолм на 10 декември беше отменена за първи път от 1944 г. заради епидемията от COVID-19, съобщиха световните информационни агенции.

"Идеята е медалите и дипломите да бъдат връчени на лауреатите в тесен кръг в страните им, вероятно с помощта на посолствата и университетите", казаха от Нобеловата фондация.

Наградите, които по традиция се обявяват в началото на октомври, се връчват тържествено на 10 декември, когато е починал основателят им Алфред Нобел. В Стокхолм е церемонията за медицина или физиология, химия, физика, литература и икономика, предаде БТА.

Церемонията за Нобеловата награда за мир в Осло също беше отменена.

Предвидена е дигитална церемония в Стокхолм, но без лауреатите, които ще получат наградите си дистанционно. Имената им ще бъдат обявени на предвидените дати от 5 до 12 октомври.

През Втората световна война не са присъдени много Нобелови награди. За 1944 г. те са връчени през 1945 г. През 1940 г., 1941 г. и 1942 г. няма нито наградени, нито церемония.

В Осло на 10 декември е предвидена малка церемония за връчване на наградата за мир, но не в кметството, а в университета и лауреатът надали ще присъства. Възможно е тя да е виртуална. Банкетът в негова чест е отменен.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: