Отидете към основна версия

11 759 11

Официално: Тургут Йозал е бил отровен

  • тургут йозал-
  • отровен

Бившия турски президент Тургут Йозал, чиито останки бяха ексхумирани в началото на миналия месец, е бил отровен, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки местни медии.

Експерти по съдебна медицина са открили в тъканите на бившия държавен глава силна отрова на основата на стрихнин. Според специалистите Йозал може да е приел отровата с храна или напитка.

Тургут Йозал почина на 17 април 1993 година, като официално обявената причина за смъртта му бе инфаркт. Роднините на бившия турски лидер обаче настояха причините за смъртта му да бъдат изяснени.

Както Факти.бг първи писа, преди да почине, Тургут Йозал е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на сегашния ни министър на културата Вежди Рашидов. По думите на съпругата Семра, Тургут Йозал бил уморен и на приема консумирал само лимонада. Тя твърди, че бил натровен с тази лимонада.

В досегашното разследване бе отбелязано, че от въпросната лимонада са пили и сервитьорите, освен това не можело точно да се установи кой точно е подал чашата на Йозал, тъй като на приема са присъствали прекалено много хора. Твърди се също, че приемникът му - Сюлейман Демирел, забавил огласяването на смъртта. Наскоро парламентарна комисия посети Сюлейман Демирел в дома му, при което са му били зададени въпроси и във връзка със смъртта на Тургут Йозал.

Много разпространена в Турция е версията, че Тургут Йозал, който бе от полукюрдски произход, е бил ликвидиран, за да му бъде попречено да осъществи реформите, с които възнамеряваше приживе да разреши кюрдския проблем.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: