Отидете към основна версия

9 975 38

Обвиниха Ердоган в безпрецедентна провокация

  • кипър-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • провокация-
  • гърция

В Кипър има два различни народа, две отделни държави, каза турският президент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вароша, в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, на годишнината от едностранното и незаконното ѝ обявяване в турската част на разделения остров, е безпрецедентна провокация.

Това се казва в съобщение на гръцкото външно министерство, цитирано от агенция АНА, съобщи БНР. Министерството посочва, че това е директно нарушение на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН и на решенията на Европейския съвет и доказателство за постоянно и все по-голямо нарушаване от страна на Турция на международното право в Източното Средиземноморие.

"Осъждаме това по най-категоричен начин и очакваме за него да се разговаря подробно на предстоящото декемврийско заседание на Европейския съвет", посочва министерството. Решението в Кипър трябва да бъде договорено на основата на две държави със суверенно равенство. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в речта си по време на официалната церемония за честване на 37-ата годишнина от незаконното обявяване на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Приоритет за Турция е справедливо и трайно решение в Кипър, което ще гарантира законните права и сигурност на кипърските турци, игнорирани от години, заяви президентът Ердоган. То трябва да бъде постигнато на основата на суверенното равенство, тъй като „днес в Кипър има два различни народа, две отделни държави”, подчерта той.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини