Отидете към основна версия

2 343 0

Стрелочник виновен за катастрофа, убила 48 деца

  • катастрофа-
  • жертви-
  • деца-
  • влак-
  • автобус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стрелочник е виновен за зверската катастрофа в Египет тази сутрин, при която влак се вряза в автобус с 60 деца и уби 48 от тях, предаде агенция МЕНА. Служителят по железниците грубо нарушил инструкциите, като оставил поста си и отишъл да си почива. 

Така при приближаването на влака прелезът останал отворен и автобусът, возещ малки ученици на възраст от 5 до 11 години, навлязъл в него. След секунди налетял пътнически влак, помел автобуса и го влачил в продължение на няколкостотин метра.

Свидетелите на трагедията са в състояние на шок. По земята били разпилени ученически пособия, играчки и части от тела. АП съобщава, че родителите са дошли на място, за да търсят останките на децата си. Известно е, че едно семейство е изгубило в ужасяващата катастрофа и петте си деца.

Тежкото произшествие е станало в провинция Асют в долината на Нил на 300 км южно от столицата Кайро. Според уточнените данни в него са загинали 50 души – 48 деца, един възрастен, който ги е придружавал, и шофьорът на автобуса. Още 17, повечето ученици от местното религиозно училище, са ранени и са транспортирани в болница в тежко състояние. За живота им се борят десетки лекари.

Близките на загиналите настояват за незабавна оставка на правителството. Обезумели от мъка, те не допускат на мястото на катастрофата спасителните екипи и представители на местните власти, настоявайки виновните да бъдат екзекутирани.

ИТАР-ТАСС предаде, че след трагедията оставки са подали министърът на транспорта Мохамед Рашад ал Матини и директорът на железниците в Египет. Президентът на Египет Мохамед Морси е приел оставките и е наредил правителството да окаже цялата възможна помощ и подкрепа на семействата на загиналите и пострадалите, както и да се проведе щателно разследване, за да бъдат наказани най-строго всички, които носят отговорност за случилото се. Към Асют вече се е отправил и министър-председателят Хишам Кандил.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини