Отидете към основна версия

21 023 9

Сняг и бури в Европа

  • сняг-
  • бури-
  • европа

 Рязко застудяване, снеговалежи и бури, са обхванали Европа, предаде ИТАР-ТАСС. Снеговалеж се очаква и в България в началото на следващата седмица.

Транспортните съобщения в южна Финландия са нарушени заради силните ветрове и снеговалежи. С транспортни проблеми се сблъсква и Хелзинки. Влаковете закъсняват с от 15 минути до час, някой от тях пък са отменени. В някои провинции на страната е прекъснато електрозахранването, като 20 000 жители са останали без електрозахранване.

С аналогични проблеми се сблъсква и Швеция.С 6-часови закъснения се движат няколко ферибота, свързващи Стокхолм с различни части на страната и с Финландия.

В Чехия е спряно движението по три железопътни линии към Германия.

В Германия силният вятър, снеговалежите и поледиците са предизвикали многобройни катастрофи, парализирали движението по пътищата в различни части на страната. Най-пострадали са провинциите Бавария и Саксония. Движението по магистрала А72 в Саксония е спряно след серия от катастрофи, довели до образуването на 30-километрово задръстване. В югозападната част на провинция са получени 330 сигнали за помощ. Регистрирани са 118 катастрофи, при които са пострадали 9 души. Прогнозите вещаят бурни ветрове и снеговалежи в цяла Германия, особено в Саксония и Тюрингия.

В  Гърция проливни дъждове и силни ветрове се вихрят в  Атина и полуостров Пелопонес. В пелопонеския град Пиргос и на остров Закинтос в Йонийско море ураганният вятър повали пет стълба на електрически далекопроводи и отнесе керемидите от покривите. Няма съобщения за пострадали.

Силни дъждове,заради арктическият циклон,  се сипят и в Италия. Регистрирани са наводнения в редица региони. Най-много са пострадали градовете и селищата в северната част на централната област Тоскана. За почивните дни местните метеоролози прогнозират значително застудяване, дъждове и снеговалежи в планинските райони на неголяма височина.

В Испания заради ветровете, дъждове и снеговалежите е обявено предупреждение в 23 от 50-те провинции. На места ветровете достигат 70км/час. Вчера цялото небе над Испания бе покрито с облаци. Очакват се снеговалежи в провинциите Кантабрия, Астурия, Саламанка, Кордоба, Малага, Гранада, Кадис. Заради изсипалите се дъждове е затруднено движението по пътищата в Кастилия.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини