Отидете към основна версия

3 429 16

Изпратиха над 1400 бежанци на далечен остров

  • бангладеш-
  • бежанци-
  • остров-
  • бенгалски залив

Те ще се намират на отдалечен остров в Бенгалския залив

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите на Бангладеш изпратиха над 1400 бежанци рохинги на отдалечен остров в Бенгалския залив. Те не се съобразиха с възраженията на правозащитни организации, свързани с неблагоприятните климатични условия на острова.

Според тези организации на острова има повишен риск от силни бури и наводнения. Бангладешките власти заявиха, че рохингите доброволно участват в преместването си на остров Басан Чар и отрекоха твърденията за рискове, свързани с климатичните условия.

По този начин общият брой на бежанците рохинги, изпратени от бангладешките власти на Басан Чар от началото на декември, достигна 6700 души. Допреди това бежанците живееха в лагери по границата с Мианма, откъдето избягаха, за да намерят убежище в съседен Бангладеш.

"Готови сме да приемем новопристигналите", заяви комодор Абдуллах Ал Мамун Чаудури, офицерът, който отговаря за управлението на острова, на който ще бъдат настанени рохингите.

Бангладешките власти преместиха вчера 1776 рохинги на Басан Чар, който се намира на няколко час път по вода от бреговете на Бангладеш. Рохингите, мюсюлманско малцинство от будистка Мианма, бяха подложени на гонения в родината си и много от тях избягаха в Бангладеш, за да намерят по-сигурен живот.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини