Отидете към основна версия

3 065 9

Северна Корея успешно изведе сателит в Космоса - Видео

  • северна корея-
  • ракета

Комунистическият режим в Северна Корея не се съобрази с призивите на международната общност за сдържаност и изстреля сателит в космоса, предаде АП.

Това става месеци след последния провал от април месец тази година и с активната помощ на експерти от Иран, припомня Си Ен Ен.

Северна Корея е изстреляла балистичната си ракета с далечен обхват, която е прелетяла над японската островна префектура Окинава, съобщава Би Би Си.

Изстрелването на „Унха 3" (Галактика) постави в максимална степен на бойна готовност ПВО на Япония и Южна Корея. Ракетата е минала над остров Окинава след като е била изстреляна от полигон в западните райони на Северна Корея, близо до границата с Китай, уточнява Ей Би Си.

По тази причина Южна Корея поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Японският представител пред ООН е поискал среща на Съвета за сигурност.

Използването на балистични ракети е провокация, която нарушава режима на неразпространение на оръжие за масово поразяване и представлява заплаха за регионалната сигурност. Това е още един пример за безотговорното поведение на Северна Корея, се подчертава в изявлението на кабинета в Токио.

Белият дом осъди изстрелването на ракетата от Северна Корея и го определи като "крайно провокационен акт", в нарушение на резолюциите на ООН.

Официално Пхенян твърди, че ракетата-носител „Унха 3" е извела в космоса метеорологически спътник, но САЩ и съюзниците им в региона се опасяват че Северна Корея се опитва да прикрие тест на балистична ракета с голям обсег на действие, която е способна да достигне до западното крайбрежие на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: