Last news in Fakti

5 Февруари, 2013 09:31 25 845 16

Ким Чен-ун се появи със смартфон HTC

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • ким чен ун

Лидерът на комунистическия режим в Северна Корея Ким Чен-ун се появи със смартфон. Това става ясно от разпространени от държавната информационна агенция снимки на негово участие в заседание с висши военни ръководители, състояло се на 26 януари, съобщават световните агенции.

Появата на снимки на лидера с чуждестранни технически постижения е прецедент за пропагандата в Пхенян, припомнят анализатори. Според тях, шокиращо е, че лидерът е показан с цигара в ръка.

Разпространените фотоси принуди водещите разузнавателни агенции да започнат разследване за марката на смартфона. В момента изборът е свит до три опции – американската Apple, южнокорейската Samsung и тайванската HTC.

Първите две веднага отрекоха, че техни продукти са преминавала границата на ембаргова държава като Северна Корея. От своя страна тайванската HTC разпространи двусмислено съобщение, в което се казваше, че тя оценява подкрепата на всеки свои потребител. От своя страна от Samsung наляха допълнително масло в огъня заявявайки, че моделът до Ким Чен-ун повече прилича на HTC.

Независими анализатори не изключиха възможността моделът да е китайски. Пекин през последните години продължава да поддържа добри връзки с режима в Пхенян.

Пожелали анонимност добре осведомени източници посочват, че смартфоните се използват от висшите партийни и военни ръководители за по-добра комуникация. В същото време от 2008 г. в страната има и мобилна мрежа, но тя може да се ползва само за връзка вътре в страната, а международните разговори за забранени. По последни данни около 1-1,5 млн. са потребителите на мобилни телефони в Северна Корея. В момента нито една от водещите телекомуникационни компании не е признала, че има свои магазини в последния бастион на комунизма в света. Анализатори предполагат, че телефони се предлагата от египетската Orascom, която участва в изграждането на мрежата,

Подобно е положението и с интернет. Мрежа се изгражда от 2002 г., но тя се използва предимно за държавни и военни нужди, а достъпът до глобалната мрежа е ограничен,

Снимките от висшия военен форум обаче ясно показват продължаващата подготовка на комунистическия режим да извърши пореден ядрен опит. На форума Ким Чен-ун е дал недвусмислени указания на военните да усилят отбранителните възможности на страната. Експерти припомнят, че подобни формулировки са се използвали при предишните ядрени изпитания в Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофти

    1 4 Отговор
    Трагично е, че има такива места в 21-ви век!....
  • 2 станишев

    1 3 Отговор
    малкия Мук със 100 милиона роби .....и с ядрени бомби ....накъде ли ще му избият комплексите
  • 3 Вихрен

    0 1 Отговор
    Бас ловя, че Вожда няма да се появи пред поданниците си току така с нещо, рекламиращо "упадъчния" Запад! Логично е държава, разполагаща с ядрена бомба, да има и собствено производство смартфон...

    Коментиран от #4

  • 4 дедо стефчо

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Вихрен":

    Вихрене, да не би руснаците да имат своя разработка на смартфон. От 50-те години на ХХ в. Кремъл има атомна бомба, а къде са ИТ разработките му? :)

    Коментиран от #5

  • 5 D0kT0pA

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "дедо стефчо":

    Ядрената бомба няма никаква връзка с разработките на смартфони. И все пак ако се поразровиш в интернет ще видиш доста разработки за руски мобилни телефони някой от които дори Умни :)

    Коментиран от #6

  • 6 дедо стефчо

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "D0kT0pA":

    Логично е държава, разполагаща с ядрена бомба, да има и собствено производство смартфон... Пише Вихрен. Само му припомних. Пред руския "умен" смартфон" предпочитам подпийнала рускиня в леглото :)
  • 7 toni

    1 0 Отговор
    боли ма фара
  • 8 D0kT0pA

    1 1 Отговор
    Аз и пред корейския ми смартфон предпочитам схемата с рускинята :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 qqqqqq

    1 5 Отговор
    В северна корея ГСМ -те са забранени. Явно вожда си има собствена клетка.
  • 11 Кой знае...

    1 2 Отговор
    Много се надявам, че наистина има позитивни изгледи за бъдещето на Северна Корея... И че младият Ким няма да е като болните му предци... Но времето само ще покаже :(
  • 12 bqs

    0 0 Отговор
    Може и да е някоя реплика :D
  • 13 Тодор

    1 1 Отговор
    Така е ,Корейците си ядат децата от глад а тази якичка недорасла си джитка с телефонче.Няма ли кой да му пусне един пълнител в главата?

    Коментиран от #14

  • 14 трайчо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тодор":

    Разбира се, че има! Един такъв кат теб, с промито съзнание, веднага би се жертвал в името на демокрацията и свободата на корейския народ. Ама те ненормалниците били сред нас, пък що ги търсим на другия край на света.
  • 15 Stoyan

    1 1 Отговор
    Най вероятно ползва и южно корейски оператор.
    Щото северно корейски няма.
  • 16 Maurice

    0 0 Отговор
    В Корея се извършва геноцид над хората,но ако някой като СЩА ако се намеси,веднага почвате да плюете,че го правят заради петрол,газ,злато,......... Силните нали за това са силни,за да помагат на слабите. Те ако искаха да грабят,щяха да нападнат арабския полуостров и да оберат всичко.После щяха да идат то РЮА за диамантите,после до Иран и Русия за газ. И не ми говорете,че Руснаците били СИЛА. Може да са сила,но точно една и то конска. Руснаците отдавна са доказали,че умствено са изостанали от останалия свят. Поддържат икономиката чрез безкрайния износ на природни блага.Ако СЩА решат,ще направят сушата на земята с една трета по-малко за има няма 24 часа.
Новини по държави: