Отидете към основна версия

4 780 17

Държава отказа да приеме бежанци

  • рохинги-
  • бангладеш-
  • индия-
  • бежанци-
  • бедствие

Бангладеш не иска рохинги

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Бангладеш Абдул Момен заяви, че страната му не е задължена да даде убежище на 81 бежанци рохинги, намиращи се от близо половин месец в Андаманско море.

Индийската брегова охрана откри оцелелите и осем загинали на рибарска лодка и се опитва да уреди приемането им от Бангладеш, съобщиха индийски представители. Индия даде храна и вода на бежанците, но няма намерение да ги допуска на брега.

Бангладешкият първи дипломат заяви, че Дака очаква бежанците да бъдат приети от Индия, която е най-близко намиращата се страна, или от Мианмар, чиито граждани са. "Те не са бангладешки граждани" и са били открити на 1700 км от морските граници на Бангладеш. Те бяха открити на 147 км от индийска територия и на 324 км от Мианмар, подчерта Момен.

Бежанците плуват в международни води от 11 февруари, когато напуснали Бангладеш, надявайки се да достигнат Малайзия. Двигателят се повредил четири дни след началото на пътуването им. На лодката има 56 жени, 8 момичета, 21 мъже и 5 момчета. Много от оцелелите са болни и страдат от обезводняване.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.

Свързани новини