Отидете към основна версия

2 745 17

Талибанско нашествие, ако САЩ се оттеглят

  • афганистан-
  • сащ-
  • военни-
  • талибани-
  • власт

Това може да стане до 3 години след напускането на американците от Афганистан

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Представителите на радикалното движение „Талибани“ има опасност да завземат властта в Афганистан до 3 години след напускането на американските военни. По информация на американското разузнаване, ако САЩ напуснат страната без да има споразумение между движението и афганистанското правителство, страната до голяма степен ще попадне под контрола на талибаните в рамките на две до 3 години. Това ще даде възможност на терористичната група "Ал Кайда" да набере сила в Афганистан.

Оценката е направена още през миналата година, по време на управлението на Доналд Тръмп, но се разкрива едва сега. Част от екипа на Бадън, обаче е скептично настроен по отношение на каквито и да било разузнавателни прогнози относно „Ал Кайда“ или терористичната групировка „Ислямска държава“.

В края на февруари 2020 г. администрация на САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха. САЩ, техните съюзници и коалицията обещаха да изтеглят всички войски от страната в рамките на 14 месеца. Талибаните са гарантирали, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: