Отидете към основна версия

2 591 22

Великобритания наложи санкции на 14 руснаци заради Магнитски

  • сергей магнитски-
  • магнитски-
  • великобритания-
  • санкции-
  • русия-
  • закон магнитски-
  • доминик рааб

Санкционираните лица са свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски

Снимка: Shutterstock

Великобритания наложи санкции на 14 руски граждани, които според нея са свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски в руски затвор през 2009 година, предаде Ройтерс.

Обявените мерки включват замразяване на евентуалните активи под британска юрисдикция на въпросните руснаци и забрана да влизат на територията на Великобритания. "Корупцията има разрушителен ефект, защото забавя развитието, източва богатството на по-бедните страни и задържа народа им в капана на бедността", заяви британският министър на външните работи Доминик Рааб. Той подчерта, че това подкопава демокрацията.

Великобритания налага санкции на руски чиновници, юристи и бизнесмени, обвинявани за присвояването на държавни средства на стойност 230 милиона долара. По-рано някои от тях бяха включени в американския "Списък Магнитски".

Случаят „Магнитски” стана синоним за корупцията в Русия и абсолютния съдебен произвол във федерацията. Сергей Магнитски се превърна в поредната жертва, която е неудобна на режима в Кремъл и трябва да заплати за това с живота си през 2009 г. Самият Магнитски е задържан през 2008 година с изфабрикувани обвинения. Умира в затвора година по-късно при съмнителни обстоятелства, а официалната версия е естествена смърт, макар да е само на 37 години. Близките на Магнитски и наблюдатели по човешките права твърдят, че му е отказана медицинска помощ и е подлаган на физическо насилие.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: