Last news in Fakti

3 Юни, 2021 21:53 5 232 26

Кой е Магнитски и защо трябваше да умре

  • сергей магнитски-
  • магнитски-
  • русия-
  • васил божков-
  • делян пеевски-
  • закон магнитски-
  • корупция

През 2016 година е приет изцяло нов вариант на закона, който вече не се отнася само до Русия

Кой е Магнитски и защо трябваше да умре - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На Запад името на Сергей Магнитски често се изговаря редом с това на Анна Политковская или Борис Немцов - известни критици на Кремъл, станали жертва на убийство. Но московският адвокат Магнитски не е бил опозиционер - и стана известен чак след смъртта си в следствения арест през 2009 година. В чужбина неговият случай се превърна в нарицателно за корупцията и съдебния произвол в днешна Русия. В родината си той беше осъден посмъртно, а смъртта му предизвика спирала от санкции - не само срещу руски граждани.

"Враг номер 1"

Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му е и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Браудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Браудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. Самият той се определя като "враг номер 1 на Путиновата държава". През 2007 година неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци. В помощ на Браудър се притичва адвокатът Сергей Магнитски, който в хода на проучването си разкрива гигантска корупционна схема. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни.

През 2008 година самият Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци. Прекарва почти една година в следствения арест, където здравословното му състояние сериозно се влошава. Впоследствие Магнитски умира едва 37-годишен. Според официалната версия, причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. През август 2019 Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Овен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

Малко след това американският сенатор Бенджамин Кардин подема инициатива за налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. закон "Магнитски". Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и налагане на забрани за влизане в САЩ. Първоначално в списъка със санкционираните лица фигурират само имената на малко известни служители от системата на правосъдието в Русия, които, според американските власти, имат отношение към смъртта на Магнитски. През 2016 година е приет изцяло нов вариант на закона, който вече не се отнася само до Русия. Новият закон дава право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права. На основата на този закон са налагани санкции например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Как реагира Русия?

След разследване, проведено в Русия, властите обявиха, че Магнитски е починал от естествена смърт. И случаят беше прекратен. През 2013 година Магнитски беше задочно осъден за укриване на данъци. На два пъти беше осъден и бизнесменът Браудър - също за укриване на данъци. Москва дори на няколко пъти постави името на отявления критик на Путин в списъците на Интерпол за международно издирване - но без успех.

В отговор на първия закон "Магнитски" Русия прие през 2012 свой закон, забраняващ на определени американски граждани да влизат в Русия - по обвинения в нарушаване на човешките права или за действия срещу руски граждани в чужбина. Много критики породи онази част от закона, с която на американски граждани бе забранено да осиновяват руски деца, останали сираци. След разпадането на Съветския съюз това се беше превърнало в масова практика - хиляди руски сирачета бяха осиновени в САЩ. Неофициално руските медии нарекоха закона на името на Дима Яковлев - руско момче, което умира малко след осиновяването си в САЩ, след като бащата го оставил твърде дълго в жегата в затворена кола.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Ко Брат

    75 11 Отговор
    Новият закон дава право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права.
    Тук вече спрях да чета. Няма по - голямо убиици и нарушители на човешките права от правителството на САЩ. Що държави и животи съсипаха. Сатанисти.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 хан ювиги

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хан Ко Брат":

    не се коси,още римляните са казали.че справедливоста е на върха на меча
  • 3 ХАН АСПА РУХ

    11 46 Отговор

    До коментар #1 от "Хан Ко Брат":

    Нещо много бързо спираш да четеш.Ватник .След вчерашния ден съм много обнадежден.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Айде пак бля бля

    28 7 Отговор
    Щом е една кошница с Политковская и Немцов,ясен ми е.Безсмислен и злобен политикан,това е първосигнална ми усещане за него.И второсигналното е в тази сугестивна плоскост..
  • 5 Чичо

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "ХАН АСПА РУХ":

    Кво си обмадежден бре, няма го бацо. Та той е найнай по тоя закон

    Коментиран от #6

  • 6 дипломация ей

    4 14 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо":

    американците започват от далеч и тоя момент ще дойде,бъди спокоен!
  • 7 БиБи Кинг

    2 2 Отговор
    Несправедливо е осаден Дебелиан,ф това сме сигорни каде след таа статиа пемберугите че го презнаиат за невинен по рождение деа! И да им препомниме каде дедо мо е шеф на ДС Враца и воопште не е команез од най врълите дее!
  • 8 ХАН АСПА РУХ

    7 26 Отговор
    НАЙНАЙ, Ама друг действащ политик.Успех на ватници,рубажки и рубладжий.Лека нощ и бъдете уверени ,че злоупотребата с алкохол не прощава на никого.

    Коментиран от #10

  • 9 Хан Кру М

    18 6 Отговор

    До коментар #3 от "ХАН АСПА РУХ":

    Такива като теб заслужават 🔨 в главата. Куршума е много безболезнен.

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 братушка

    4 21 Отговор

    До коментар #9 от "Хан Кру М":

    спечели ватенка с рубли!

    Коментиран от #12

  • 12 Хан Кру М

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "братушка":

    Добре сестрьонке.
  • 13 ДаЗдраПерМа

    20 2 Отговор
    дрън дрън Уилям Браудър създаде над 200 руски фирми еднодневки за да купува акции на Газпром и други яки фирми за които е забранено чужденци да притежават акциите им и ги препродаваше на запад. Преди това обаче той направи аудит на Газпром по европейски стандарти и се оказа че топ-менаджерите яко крадат. Путин му каза Спасибо и направиха голяма реорганизация в Газпром. Всички юристи на Уилям Браудър избягаха в Лондон заедно със семействата си. Наеха Магнитски който нищо незнаеше за далаверите и той изяде пешкира. Отровиха го след свиждане в пандиза.

    Коментиран от #24

  • 14 кофти

    7 2 Отговор
    дойчевеле..............
    КО?
    НЕ!!!!!!!!!!!!
  • 15 Рашън

    4 2 Отговор
    А, такива у нас не вървят! За да е по ясно нямат работа в РУСИЯ.
  • 16 От страни

    10 2 Отговор
    Да де. Магницки работеще за Браудър и знаеше делаверите. Затова го отровиха да не плямпа в затвора, да не се опита да се откупи със знанията си. Така го догаждат краварите по две три добри от едно нещо - това го признавам.
  • 17 Шерт

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хан Кру М":

    Ти спечели Гуантанамо.Късметлия.
  • 18 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    12 3 Отговор
    Немцов олигарх, политковска корумпирана, всякакви статии за пари, магнитски адвокат на мафията.... Не мое ни излъжете току тъй, засега!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ранд

    5 2 Отговор
    Още , когато публикуваха статията в Словакия , че България и ЕС са управлявани от мафиоти и без заобикаляне написаха имената на Боко и Меркелката , трябваше да ни стане ясно , че се подготвя нещо , и че Зайо Байо , на своя глава няма да смее да скочи срещу Меркелката.
  • 21 Docenta

    5 11 Отговор
    Статията тенденциозно е орязана .Магнитски разплита гигантска схема за пране на пари която стига до администрацията в кремъл и до самият Путин.Оказва се ,че путин притежава около 300 милярда долара "спестени"от собствения му мизерстващ народ
  • 22 Емо

    5 1 Отговор
    По-едрите гербери да не чакат следващите заповеди от САЩ, ами да бягат в чужбина с откраднатото. Дългата ръка на САЩ ще ги подгони. Да хвърлят избори и други глупости. Става напечено. Не се знае утре кой гербер ще изгори. Само глуппаците ще чакат и няма да избягат.
  • 23 Костова

    8 1 Отговор
    Магнитски не е бил опозиционер, да. Просто умен и практичен адвокат, който е помагал на богат американец да граби средства от Русия. Такива схеми по управлението на Елцин е имало безброй. Лошото за чуждестранните играчи и предателите руснаци, които са им помагал е, че идва Путин и почва да преследва тези хитреци.
  • 24 Костова

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДаЗдраПерМа":

    Хайде сега, Магнитски е бил добър адвокат все пак, а не блогер. Той разбира се е знаел кой е Браудър и какви ги върши в Русия.
  • 25 Гришата

    6 1 Отговор
    критиците на кремъл и на Путин се смятат за герои в САЩ и в ЕС и обратното тези който са против фалшивата западна демокрация и критикуват войнолюбците в САЩ са терористи. Защо преследват Сноудън,Асанж,Пучемон ,хората атакували капитолията и т.н.???защо не се наказаха тези политици които бомбандираха Сърбия и убиха невинни хора и нанесоха много материални щети?? ЛИЦЕМЕРИИИИИ
  • 26 Олга

    5 0 Отговор
    Не се учудвам,че в статията не се открива истината. След 90-те години в Русия се нахлу “десант” от американски различни консултанти и “инвеститори” и други благодетели използвали безвремието и хаос за да направят своя принос в разграбването на държавата. След това дори в САЩ имало осъждани американци, които използвани Русия с откровено криминални начини за забогатяване.
    Браудер мошеник и главно лице в тази история с наетия от него Магнитски. Браудер намерил в Русия някакво юридическо общество на инвалиди, които ползвали големи държавни преференции и там той извършва различни машинации, неплащане на налози и източвал държавата на много милиони, а като усети, че ще бъде арестуван, успя да избяга, след което бил осъден задочно, а Магнитски получи реален срок. Сега и двамата ги представят като жертви на жектока диктатура. Днес чух по телевизията как Магнитски го назовават дори правозащитник и двамата мошенника ги превръщат в легенда постразали от Мордер.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания