Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 18:37 9 113 67

Законът, който ще развали рахата на богаташите от авторитарните режими

  • ес-
  • магнитски-
  • закон магнитски-
  • русия-
  • санкции-
  • човешки права-
  • ек

Нарушаването на човешките права няма да остане незабелязано и без отговор

Законът, който ще развали рахата на богаташите от авторитарните режими - 1
Снимка: Shutterstock

Не е тайна, че високопоставени политици и бизнесмени от недемократични и авторитарни режими по света използват парите си за почивки в скъпи европейски курорти, а освен това пазят активите си в европейски банки. Европейският съюз прие закон, който може да наруши този техен комфорт и който изпраща ясен сигнал, че нарушаването на човешките права няма да остане незабелязано и без отговор.

Механизмът е известен и като законът „Магнитски”. Санкционният механизъм позволява на ЕС да забранява на лица да пътуват в Европа; да замразява техни активи; и да забранява на европейците да им предоставят финансови средства и да правят бизнес с тях. Санкциите могат да бъдат приложени срещу действия като геноцид, престъпления срещу човечеството, убийства, трафик на хора и произволни арести. Германският външен министър Хайко Маас заяви, че престъпниците повече „няма да могат да си пазаруват в Европа безгрижно”. Законодателството е разглеждано като европейски еквивалент на американския закон „Магнитски”.

Защо ЕС се нуждае от такъв инструмент?

Законът „Магнитски” се различава от предишните с това, че се фокусира върху отделен проблем, а не специфично дадена държава (например санкции срещу Сирия, Венецуела или Беларус). Съгласно тази хоризонтална рамка ЕС ще може да действа бързо, когато в някоя точка на земното кълбо бъдат погазени човешките права или се извърши убийство, подобно на това на саудитския дисидент Джамал Хашоги в Истанбул. Списъкът на нарушителите на човешките права ще бъде отделен от санкционирането на конкретна държава. Белегът на санкциите е с индивидуален характер, с което се цели да се избегне неволно въздействие върху другите граждани на страната. Законът „Магнитски” предполага опростяване на вземането на решения, за разлика от специфичните за отделни държави мерки. Рамката предполага и избягване на продължителни и тежки правни процедури. Българският външен министър Екатерина Захариева каза, че има възможност ЕС да използва новия механизъм и заради случая с руския опозиционер Алексей Навални.

Законът „Магнитски” може също да ограничи зловредното влияние на Москва в България. Механизмът може да се използва срещу лица като Леонид Решетников и Константин Малофеев. Според българските прокурори бившият депутат от БСП Николай Малинов е шпионирал за организации, представлявани от Малофеев, за да преобърне ориентацията на България от прозападна към проруска. ЕС го държи отговорен и за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна. ДАНС наложи забрана на Малофеев да влиза в страната ни. ЕС предприе мерки и срещу Решетников, който също е финансирал незаконни военни групировки в Източна Украйна. Името му нашумя и около президентската кампания на БСП, на която бе издигнат Румен Радев (който по-късно спечели изборите) за кандидат на левицата.

Защо законът носи името „Магнитски”?

Случаят „Магнитски” стана синоним за корупцията в Русия и абсолютния съдебен произвол във федерацията. Сергей Магнитски се превърна в поредната жертва, която е неудобна на режима в Кремъл и трябва да заплати за това с живота си през 2009 г. Магнитски е данъчен консултант на родения в Ню Джърси британски предприемач Уилям Браудър, който инвестира огромни суми пари в Русия. В един момент обаче бизнесменът става неудобен и е изгонен от страната. Адвокатът на Браудър – Магнитски, разкрива огромна корупционна схема в хода на разследването. Той твърди, че руските служби, вдигнали мерника на британския бизнесмен, са отклонили 230 милиона долара от активите му в собствените си джобове. Самият Магнитски е задържан през 2008 година с изфабрикувани обвинения. Умира в затвора година по-късно при съмнителни обстоятелства, а официалната версия е естествена смърт, макар да е само на 37 години. Близките на Магнитски и наблюдатели по човешките права твърдят, че му е отказана медицинска помощ и е подлаган на физическо насилие. Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ, а освен това му е отказвана среща с неговите близки. Законът „Магнитски” е приет в Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама през 2012 година, с намерение да накаже руските служители, отговорни за смъртта му. От 2016 година е приет нов вариант на закона, който вече не се отнася само за нарушаването на човешките права в Русия, но и по целия свят, и позволява на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има доказателства, че нарушават човешките права.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Параскева

    59 3 Отговор
    Тази мома на снимката мис “Гащи” ли е?За един приятел питам,че иска същата......кола бе.

    Коментиран от #6, #13, #28, #29

  • 2 КОТарАК

    88 13 Отговор
    демократичният режим е много по-опасен от диктатурата. при диктатура нещата се решават набързо с революция , а тук при т.нар. демокрация не можем да се отървем от престъпни партии

    Коментиран от #10

  • 3 Шпек

    61 9 Отговор
    Авторът Денис е пропуснал да напише България в списъкът от такива държави ,като Беларус,Венецуела ,Сирия незнайно по каква причина.

    Коментиран от #9, #17

  • 4 дявола

    47 4 Отговор
    Такива богаташи трябва да станат клошари за да разберат как живеят бедните

    Коментиран от #67

  • 5 гадно

    54 8 Отговор
    И кой ще определя кой какъв е сещам се за Кашоги и едни чаршафи първи приятели на краварите, те какви са???
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 no name no face no mumber

    57 16 Отговор
    ЕС е пародия на съюз и демокрация.С две думи от тях нищо не става.Тръгнали да поуават други, че и право да налагат. Смешници

    Коментиран от #18

  • 8 ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда

    48 3 Отговор
    Айдеееее,Хунтата се отече!Затова Прасчо продава в несвяст,изнася капитала към Дубай,че там Магнитски нема!
  • 9 Гад

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    Странно, как ли е пропуснал? Може би ако спреш да мислиш с шпека и включиш горната глава ще разбереш.
  • 10 Rado

    10 50 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    За да станем такава държава, която искаш трябва Бойко да вкара в затвара партии ка русофили БГ, курни, фатмак и готова остава само Бойко

    Коментиран от #52

  • 11 КОНТРАТА

    40 6 Отговор
    То може да има същите огледални санкции и за ЕС. Следващия път може да има и санкции за вътрешните министри на Германия, Франция, Нидерландия.. Новия закон,, Асандж " например!
  • 12 ПСР

    34 5 Отговор
    Ако пък на дамата от фотото й е развален "рахата"-дай Боже всекиму подобна развала.
    Това,което прочетох за "Магнитски"ме развесели тъжничко.Даже и в САЩ,където Правосъдието е доста по-ефективно и забързано от европейското,този"Закон"не проработи.Спрямо на мама дебелото момче,имам предвид.Та да очаквам,в дъртелната,бюрократична,бавна Европа ли да се случи?!Глупости.
  • 13 Уди Кълвача

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Параскева":

    Туй е модерен изкусорен евро-джендър!
  • 14 дедо Герчо

    3 3 Отговор
    МАМОООО,ТОЯ ПЪТ,КЪВ....И БОЙ,ЩЕ ЯДЕТЕ И ДУМИ,КАТО"БЯХ ВНЕДРЕН",ЩЕ БЪДАТ УТЕЖНЯВАЩО ВИНАТА....!...
  • 15 ман

    18 7 Отговор
    ПЪРВИЯ ПАЦИЕНТ ТОГАВА ТРЯБВА ДА Е БОЙКО,ДА АМА НАДАЛИ. ПОРЕДНАТА БУХАЛКА СРЕЩУ НЕУДОБНИ И ПЪЛНО БЕЗАКОНИЕ.
  • 16 ПЕНКО

    6 4 Отговор
    ВСЯКО ЛИЧНО ДЕЙСТВИЕ Е ПРОДУКТ НА ДОСТАТЪЧНО МОТИВАЦИЯ !!!! АКО ЩЕ УБИВАШ И ИМАШ 15 .000 ПАУНДА И СИ КУПИШ СНАЙПЕР- НАЙ -ДОБЪР АНГЛИЙСКИ - МОЖЕШ ДА УБИЕШ ВСЕКИ" ВРАГ НА ПОКОЛЕНИЯТА" ОТ 2-3 КИЛОМЕТРА - МОЖЕ БИ НЕ ОТ ПЪРВИЯ ИЗСТРЕЛ !!! НО МОЖЕШ ДА УБИВАШ И ПОЛИЦЕЙСКИ ГЛАВАТАРИ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ- КОИТО СА В КОМБИНА С ВРАГА НА ДЕЦАТА НИ !!!!
  • 17 То тук

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    незаконните арести са ежедневие.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бахур Бахуров

    13 0 Отговор
    "Извънсъдебни убийства"
  • 20 бай икономисто

    18 5 Отговор
    И кой ще е лудия дето ще си държи парите в ЕС. То всички видяха какво стана със златото и парите на Венецуела.
    Със златото и парите на Либия. Има ли още луди дето да си вкарат парите там че да им ги откраднат. Някои държави почнаха вече да местят златото и парите в Русия. Например Венецуела , а западняците реваха .

    Коментиран от #26

  • 21 Анонимен

    10 1 Отговор
    То много от нашите би трябвало да ги хване закона...
  • 22 Диверсант

    25 3 Отговор
    Автора е пропуснал да пише за един голям приятел на Б.Б.., Жан Клод Юнкер, архитекта на най -голямата пералня в Люксембург. Една от най -големите офшорни зони в светът. Нека първо видим европейските крадци къде си кътат парите, после ще му мислим за диктаторите
  • 23 Георги Илиев Митев

    12 5 Отговор
    Герберите управляват. Протестите продължават. Изборите наближават. Българите намаляват. Партиите никнат като гъби. Лидерите точат зъби. Искат да ни управляват. Пак ли ще забогатяват ? ! Със подхвърлени трохички ще ли оцелеят всички ? Управата пак добрува. Стадото мълчи , кротува. Социолозите - агенти ще надуват тез проценти. Вождът е непобедим ,. с подвизи недостижим ! Автор:. Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. София (2020).
  • 24 Фактолог

    11 3 Отговор
    Лошото на всички хубави закони е, че се пишат – за да не се прилагат.
    По-точно казано – за да пазят правилните хора по резумцията: закона не го забелязва, следователно не го нарушава!
    Кое европейско правителство ще се лиши от член (премиер), който осигурява изпълние на линията Европа?!
  • 25 Знаещ

    16 5 Отговор
    лековата и лекомислена статия.
    Капитализмът мутира във финансизъм и сега живеем в положение на пълна власт на финансите. Това означава и изкупуване на необходимите политици които да прокарат необходимите закони.
    Този закон е средство банките да прибират пари. Съдебната система е такава, че всеки може да бъде набеден за каквото и да е и при достатъчно париу и вличние да бъде осъден.
    Да не говорим, че понятия като демократичен, недемократичен, авторитарен, са като тюрлюгювеч - можеш да ги напълниш с каквото си искаш и все ще я докараш.
    Препоръчвам на младите хора, като това журналистче, да ползва преди всичко собствения си ум, и да не се ориентира по клишетата ръсени от т.н. водещи глобални медии - те отдавна се занимават с пропаганда - пишат само удобното за свръхбогатите и гледната точка крепяща положението на свръхбогатите.
    нТези медии не са независими. Пълна нелепост е да се твърди че частна медия е независима. Тя си има собственик, собственика е в олигархгичен кръг, олигопол и се пише само удобното за олигопола

    Коментиран от #50

  • 26 ла верита

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "бай икономисто":

    Русия стана притегателен център за укриване на дадъци, той затова Жерар Депардио стана руски поданик,има оферти и към Борисов.

    Коментиран от #27

  • 27 бай икономисто

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "ла верита":

    То пък в ЕС няма никакво укриване на данъци.
    България в топ 3 по укриване на данъци в ЕС
    У нас не се декларират близо 40% от подлежащите на облагане доходи, лидер в класацията е Италия с 54,5 на сто.
    Абсолютният рекорд принадлежи на Неапол и на областта Кампания, където не се плащат съответно 66 и 64 на сто от данъците.

    В европейската класация след Италия се нареждат Румъния с 42,4% укрити доходи, България - 39,8%, Естония - 38,2% и Словакия - 35,4%.

    Коментиран от #34, #38

  • 28 Рико

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Параскева":

    Кажи му на твоя приятел, че когато има колата ,ще има и момата. С квито гащи иска. За съжаление и такива "ценности" се набиват в живота ни.
  • 29 Съсредоточи се на статията

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Параскева":

    Не на снимката ...😁

    Коментиран от #54

  • 30 Друг гост

    8 3 Отговор
    Ако сегрегират ИЗБРАНИ богаташи, а не всички, това се нарича лов на вещици. Кой ше съди кого да сложат във въпросните списъци? Намирисва на фашизъм.
  • 31 Гост

    2 1 Отговор
    Хаваите не са в ЕС.
  • 32 Пацо

    0 4 Отговор
    Голем смех!
  • 33 В.В.П.

    1 1 Отговор
    Не ме разсмивайте!!
  • 34 ла верита

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "бай икономисто":

    когато цифрите говорят,и боговете мълчат,мото на счетоводителите.
  • 35 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Тиквата си държи парите,в банката на Цветлина..Има ли проблем!??.Тя е топ банкер.,все пак.
  • 36 За Кон

    0 0 Отговор
    За Овен ,За Лъв,За Кокошка
  • 37 Дъ Мозък

    5 0 Отговор
    А къде е bitcoinA в цялата схема. Дето не се следят средства ипреводи А ? Аиде да не продължавам защото ще злепоставя хората с по 20 000 хиляди евро заплати.
  • 38 Диверсант

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "бай икономисто":

    Икономисте, от 100 € изкарани днес според тебе колко трябва да даде италианеца на бюрокрацията
  • 39 две в едно

    1 0 Отговор
    Еееех , така да изглеждаше Баци с жипа , ем и за Мата Хари става.
  • 40 ежко

    5 1 Отговор
    Кои американци са това?Тези дето след ВСВ укриха и дадоха работа на хиляди немски военопрестъпници?
  • 41 Vov

    0 0 Отговор
    ГЛУПОСТИИИИИ.
  • 42 Магнитски

    7 1 Отговор
    Законът се отнася за всички високопоставени политици и бизнесмени от недемократичните и авторитарни режими по света. За всички останали ... може.
  • 43 Айхман

    3 1 Отговор
    Денисе, еврейско лaйно такова! Няма да стне вашата с новия ви световен ред! И преди векое сте го опитвали и сте яли дървото. После сте ревали как така всички ви мразят и преследват. Сега пак ше е така, а може и да се получи да се оттърве света от вас, хлебарки мръсни.
    Само като видя Дeнис Джaмбазов или дойче веле знам че е едно и също и дори не ви чета!
    Ще си вземете от зелето накрая и ще ми е кеф да доживея да гледам как по площадите ви пребиват с камъни, по стара, еврейска традиция!

    Коментиран от #45

  • 44 sbs

    1 5 Отговор
    ЗАКОНЪТ ВЕЧЕ Е ПРИЛОЖЕН В БЪЛГАРИЯ ----УДРЯТ МИНКО СТАЙКОВ--АПАША---УДРЯТ БОЖКОВ -ЧЕРЕПА ---ПОДСТАВЕНИТЕ ЛИЦА НА КОМПАРТИЯТА ---УДРЯТ ПАРИТЕ НА КОМПАРТИЯТА И--ПРОБЛЕМЪТ Е РЕШЕН ---В КОЯ РАЗВИТА ДЪРЖАВА -КОМУНИСТИТЕ СА НА ВЛАСТ ----НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО -ОСВЕН В КИТАЙ --НОООО ТАМ ЗА ДАЛАВЕРА -9гр олово -НА СТАДИОНА --ТОВА Е КОМУНИЗЪМ
  • 45 Чекист

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Айхман":

    Отлаби , немедлено ... Берегись автомобиля ..
  • 46 глупости

    2 0 Отговор
    А офшорките няма да го пипат, че и бабето има кинти там. Само с глупости се занимават.
  • 47 Диктатора

    2 4 Отговор
    путин ши си харчи милионите в северна корея, там е като удома си .....

    Коментиран от #53, #56

  • 48 списък на демократичните държаваи

    3 0 Отговор
    Установено е, че само 4,5% от населението живее в "пълна демокрация". То е в следните държави: Норвегия (9,87 точки), Исландия, Швеция, Нова Зеландия, Дания, Ирландия, Канада, Австралия, Финландия, Швейцария, Холандия, Люксембург, Германия, Великобритания, Австрия, Мавритания, Малта, Уругвай и Испания (8,08 точки). България е на 47-о място със 7,03 точки. Тя е в списъка с държави с "недостатъчни демокрации" . Кой го е остановил ?! А де ? :-)
  • 49 Бай Шиле

    4 2 Отговор
    Браво на нашето момче Денизчо! Добре ни информира.Само е "забравил" да напише КОЙ ще определя обвиняемите.Денизчо,българите не са дебили.
  • 50 Цензура

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Знаещ":

    Добър коментар.Другото е за наивници .Но пък ФАКТИ нямат претенцията да са сериозна медия.Те са клик байт сайт,където такива като мен през работно време си разменяме остроумия.Жив и здрав.

    Коментиран от #59

  • 51 КГБ

    2 1 Отговор
    А рахата на тези от "демократичните" режими?
  • 52 Готово

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    всичкото бандит остава да дерибейства.
  • 53 ким чен ун

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Диктатора":

    Ма там ще го карам да копа с мотиката,ей така за парлама!
  • 54 Параскева

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Съсредоточи се на статията":

    В статията липсва името на България до изброените държави с авторитарен режим.Не си ли си задавал въпросът защо мастития бизнесмен—депутат Пеевски никога не пътува до САЩ?
  • 55 1520

    2 1 Отговор
    никой няма право да се меси във вътрешните работи на други страни
  • 56 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Диктатора":

    ще си ги харча там където си пожелая.
  • 57 ГруЮ

    2 0 Отговор
    ... Бе полицейски патрул, който надничаше в прозорците на хората. Патрулите обаче не бяха страшни. Страшна беше само Полицията на мисълта....Министерството на истината — Миниправ по новговор[1] — рязко се отличаваше от всичко пред очите му. Това бе огромна пирамида от блестящ бял бетон, която тераса след тераса се издигаше на триста метра височина. От мястото си Уинстън можеше да прочете изписани с елегантни букви върху бялата фасада трите лозунга на партията:
    ВОЙНАТА Е МИР
    СВОБОДАТА Е РОБСТВО
    НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА...
    Министерството на истината се занимаваше с информацията, забавленията, образованието и изкуствата. Министерството на мира се занимаваше с войната. Министерството на любовта поддържаше законността и реда. А Министерството на изобилието отговаряше за икономиката. Наименованията им на новговор бяха Миниправ, Минипакс, Минилюб и Миниблаг.
  • 58 Даскал

    2 3 Отговор
    Хайде червено влечуго напиши ми една диктатура, която си е отишла с релюция. А след това можеш да напишеш колко диктатури са дошли след революция. Можеш да започнеш с вмирисаната, червена кочина. Внимавай да не пишеш глупости, като каквото си написал. Хайде, нали си голям отворко, пиши.

    Коментиран от #60

  • 59 Мене не maybe

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Цензура":

    Опазил ни Господ от такива невероятни остроумници
  • 60 ГруЮ

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Даскал":

    Не, че искам да се вмесвам в разговорът Ви, но диктатурата на Абсолюта си отива през 1848 г. с Френската революция. В рамките на още 70 г. си отиват също така Османската, Австро-Унгарската, Руската, Германската и други Абсолюти.
  • 61 Доцента

    1 7 Отговор
    Не ни трябва нов закон.Да спазим настоящия и да подведем под отговорност и осъдим това нещо Румен Радев

    Коментиран от #63

  • 62 ивелин

    5 0 Отговор
    Тези колонизатори само с окупации и грабежи натрупаха първоначалният капитал сега на готово под лъжлива форма като "човешки права ценности демокрация " о отворени обятия приемат всички които им носят милиони . Един случай 320 милиарда долара на Либийският народ са по-голямата част в Американските банки а останалата в Европейките ,че са били на М. Кадdафи. Защо не върнаха парите на Либийският народ ? Когато Филипинският президент Маркос избяга в Америка (приеха го и веднага получи тяхното гражданство) в Американските банки имаше около 12 милиарда долара .Защо не ги върнаха на Филипинският народ ? Някога " цивилизованият Запад" да е върнал парите на страна от която са "изнесени" -откраднати ? Аз досега не съм чувал ! Във Франция в Антиб бе конфискуван двореца на руският милиардер Березовски на стойност около 100 милионa Евро от Френската държава. Да са върнали парите на Руският народ ? Даже на наследниците не бяха една част върнати.Ние сме цивилизовани- това значи имаме право и винаги сме прави така мислят тези лицемери.

    Коментиран от #64

  • 63 професора

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Доцента":

    Е, те за това, ще си останеш доцент.
  • 64 ГруЮ

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "ивелин":

    Защото в днешно време се представят като “демокрации”. Преди не са се стесняващи да бъдат обикновени клептомани. Народа го е казал: “Вълкът козината си ме ни, но нравът -не”.
  • 65 чекмедже 2

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: и позволява на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има доказателства, че нарушават човешките права...А в БГ има ли такива отрепки които нарушават правата на обикновените хората или след като купихме вашите самолети вече нищо не ви трябва..пука ви за правата на човеците,по скоро бихте притеснили за кокошки и кучета и техните права..
  • 66 ле ле

    2 0 Отговор
    правата на човека,ха ха ха. А в БГ пенсионерите живеят с пенсия от 300лв...Животните в зоопарка в Европа с повече бюджет,примерно някаква коза пъти повече има издръжка..Ало нещо да кажете за правата на българи или тек няма далавера..НПО платени глашатаи не ги интересува човешкия живот...а примерно приюти на кучета..или в какви условия съдържат престъпници,особенно цигански..те са 90% в тези места..
  • 67 чекмедже 2

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "дявола":

    прaвaтa нa чoвeкa,хa хa хa. A в БГ пeнcиoнeритe живeят c пeнcия oт 300лв...Живoтнитe в зooпaркa в Eврoпa c пoвeчe бюджeт,примeрнo някaквa кoзa пъти пoвeчe имa издръжкa..Aлo нeщo дa кaжeтe зa прaвaтa нa бългaри или тeк нямa дaлaвeрa..НПO плaтeни глaшaтaи нe ги интeрecувa чoвeшкия живoт...a примeрнo приюти нa кучeтa..или в кaкви уcлoвия cъдържaт прecтъпници,ocoбeннo цигaнcки..тe ca 90% в тeзи мecтa..